День прав людини

Цей день встановила Генасамблея ООН у 1950 році, а державам і зацікавленим організаціям запропонували прийняти цей день і проводити в його честь заходи. Цю дату обрали, тому що в 1948 році 10 грудня прийняли Загальну декларацію прав людини. В ній проголошено, що кожна людина, незалежно від своїх переконань, походження, раси, мови і положення має рівні права. Кожні 5 років проводять церемонію вручення премії ООН в галузі прав людини. Її заснували в 1966 році, а вперше вручили у 1968-му.

День прав людини, фото: Подробности
День прав людини, фото: Подробности

Нобелівський день — церемонія вручення Нобелівської премії

Нобелівський день – це день церемонії вручення Нобелівської премії за видатні наукові дослідження, винаходи і величезний внесок в культуру і розвиток суспільства. В області фізики, хімії, фізіології, медицини, літератури і економіки премії вручає король Швеції в Стокгольмі. А в Осло в присутності короля Норвегії голова Норвезького Нобелівського комітету вручає премію в галузі захисту миру. Крім золотої медалі із зображенням Нобеля і диплому також вручають грошову премію, а лауреатам надають значну економічну підтримку. Також проходить Нобелівська вечеря і Нобелівський концерт.

Нобелівська премія, фото: 24 канал
Нобелівська премія, фото: 24 канал

Міжнародний день прав тварин

Цей день не просто так заснували на ту ж дату, що і День прав людини, більше того, його створили в 50-ту річницю підписання прав людини, тобто в 1998 році. Таким чином організації, які його заснували підкреслили, що всі живі істоти мають право на життя та захист від страждань. У Декларації 10 статей, в них говориться, що кожне живе створіння має право на повагу, життя без страждань, експлуатації та вбивства, без жорстокого поводження. Більше того, людина повинна відновлювати популяцію різних видів тварин на землі, і будь-які дії, за яких невиправдано гинуть тварини, вважаються злочинами проти життя.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Міжнародний день прав тварин, фото: Подробности
Міжнародний день прав тварин, фото: Подробности

Православні свята:

  • Святкування ікони Божої Матері, іменованої "Знамення".
  • Великомученика Якова Персіянина.
  • Святителя Якова, єпископа Ростовського.
  • Преподобного Паладія Олександрійського.
  • Різдвяний піст.

Знамення

У цей день відзначається свято на честь одного з найбільш шанованих у православ'ї образів — ікони Пресвятої Богородиці, іменованої «Знамення». Наші предки чекали від цього дня чогось особливого, знаків долі або хоча б натяків на те, якою буде погода. Тому уважно стежили за всім: за зірками на небі, за поведінкою звірів і птахів, за вітром. Вірили, що якщо на світанку стати обличчям до північного вітру, то він може забрати ваші біди й печалі.

Народні прикмети на 10 грудня

Іменини в цей день

Олексій, Андрій, Борис, Василь, Володимир, Всеволод, Гаврило, Дмитро, Іван, Микола, Никін, Роман, Серафім, Сергій, Федір, Фекла, Яків


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.