Для тих, хто шукав сервіс, який анонімно працює в інтернеті, радимо прочитати сьогоднішню статтю. Ми розповімо про те, як серфити в інтернеті і не залишати слідів. Який браузер треба скачати, як ним користуватися і які є варіанти для анонімного пошуку інформації.

TOR, https://www.torproject.org/ru/
TOR, https://www.torproject.org/ru/
TOR

Залишаємося в тіні

Залишатися анонімним користувачем інтернету зручно для тих, хто хоче зберегти своє місце розташування і особистість в секреті. Анонімні браузери захищають користувачів і їх дані. Системи, які шифрують і маршрутизируют трафік менш схильні до злому і є зручним інструментом для тих, хто зберігає інформацію на своїх комп'ютерах. Анонімні браузери блокують спливаючу рекламу і відкидають можливість контекстної реклами заповнювати ефір.

Системи з режимом “інкогніто” минуть цензуру і захищають користувачів від стеження. Здається, що це ознаки маніакальної поведінки, але якщо замислитися, то є сенс користуватися подібними сервісами. По-перше, набридлива реклама, махає перед носом різнокольоровими банерами, занадто заповнює ефір і заважає працювати. По-друге, кожен наш крок, дійсно, супроводжується скиданням даних про нашої особистості і розташування в мережу.

Для прикладу, вам ніколи не приходило повідомлення, на зразок “Збираєтесь за кордон? Налаштуйте вигідний тариф роумінгу”, коли ви заходите в зал очікування в аеропорту? Можливо, ви помічали рекламу ресторанів у стрічці соціальних мереж, коли були недалеко від їх розташування. Це говорить про те, що ви доступні для вливання у вас непотрібної інформації в залежності від кількості даних, якими ви поділилися в мережі.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Анонімні браузери, як TOR дозволяють приховати ваше місце розташування і мінімізують кількість вихідної інформації з вашого пристрою. Це допомагає не тільки в фільтрації реклами, але і в бізнесі - ви можете переглядати сторінки свого сайту (або сайту конкурентів), як звичайний користувач.

TOR браузер

TOR (The Onion Router) - це система, що забезпечує анонімність в інтернеті. Браузер робить це з допомогою маршрутизирования добровільно встановлених серверів, через які система “плутає сліди” і видає публічно приховану або неправдиву інформацію. Наприклад, сидячи в Києві у Фейсбуці, в звіті про місцезнаходження може бути глибинка Бразилії або ресторан в Південній Кореї. TOR знижує ймовірність виявлення вашої активності на сайтах, а провайдеру складно визначити ваші дії в мережі.

Анонімна система Тор не дає переглядати вашу особисту переписку третім особам і шифрує паролі, введені на комп'ютері. Тор забезпечує безпеку вхідної та исходящеи інформації в мережі.

TOR, https://itc.ua/blogs/anonimnyiy-brauzer-tor-poyavilsya-na-android/
TOR, https://itc.ua/blogs/anonimnyiy-brauzer-tor-poyavilsya-na-android/
TOR

Тор є військовою розробкою, яка представляє з себе цибулинних систему маршрутизації. Браузер приховує дані з допомогою надання почергово шифрування і розшифровки даних на сотнях вузлах зв'язку. Так, інформація може бути передана з Києва, відправлена в Бангкок, потім на острів Крабі, звідти Дублін і так ще на безліч точок по черзі. Це ускладнює пошуки першої точки видачі інформації.

TOR приховує не тільки місце розташування користувача, але і його особистість разом з активністю. Подібна таємність була корисна військових США, які в 2002 році почали розробку сервісу. Потім завдяки фінансуванню некомерційною організацією, програма почала поширюватися, як безкоштовний додаток для Firefox. У даний момент Тор - це безкоштовне програмне забезпечення, доступне для завантаження всім бажаючим.

Як скачати TOR

Заради безпеки, краще завантажувати програму з офіційного сайту. Для установки Тор, треба завантажити архів Tor Browser Bundle і розпакувати його. На офіційному сайті ви можете обрати вашу операційну систему, на яку ставите браузер, щоб вони “подружилися”. Перед скачуванням ви можете вибрати мову програмного забезпечення. Для запуску, два рази клікнути на файл Start Tor Browser.exe. Під час запуску, у вас ще раз запитає система про вибір мови браузера виберіть потрібний.

При установці програма запитає, чи потрібні додаткові налаштування для з'єднання з мережею TOR. Ви можете відразу натиснути на кнопку “З'єднати” і продовжувати установку програми.

Після повної установки, програма запускається, як звичайний браузер. Розробник Тор попереджають на першій сторінці про те, що повну анонімність програма не забезпечує, але приховує достатню частину ваших даних, щоб убезпечити користувачів браузера від злому системи. Мова йде про те, що якщо ви самі передали особисту інформацію, використовуючи Тор, вас можуть зламати або скористатися цими даними в особистих цілях. Тому, будьте уважні при написанні особистих повідомлень і коментарів у мережі.

Як працює браузер

TOR за замовчуванням працює в режимі анонімності. Він використовує анониномайзер disconnect.me, який приховує частину ваших дій і даних від адміністраторів сайтів і провайдера. Суть роботи через цей сайт полягає в тому, що ви за фактом користуєтеся звичайної пошуковою системою, але вона не знає, хто саме робить пошук і не може відстежити ваше місцезнаходження. Варто пам'ятати про те, що все, що з'явилося хоч раз в інтернеті, вже не можна видалити. Якщо ви з звичайного браузера заходили на сайти, ви можете видалити історію, але ваші візити на ці сайти вже зафіксовані.

Цікавий факт, який відразу вас може здивувати - це поради з безпеки самого браузера. Наприклад, Тор пропонує користувачам читати всі сайти на англійській мові, що більш безпечно, ніж відкривати сторінки на менш популярному рідною мовою.

Можна переконатися в тому, що ваше місцезнаходження зашифровано, перейшовши на сайт, який визначає айпі, провайдера, операційну систему, місцезнаходження, ім'я комп'ютера і навіть мова браузера.

праворуч від рядка введення можна помітити цибулину - натисніть її і вам покаже маршрут від вашого браузера до веб-сайту, на якому ви зараз знаходитесь.

Працювати в TOR треба з відключеним Фаерфоксом. По суті, браузери нічим не відрізняються за виглядом, крім шифрування і маршрутизації, вбудованої в Тор. Всі налаштування здійснюються за шаблоном Фаерфокса.

TOR, https://hype.ru/@id123/7-mifov-o-konfidencialnosti-v-internete-o5ywukwo
TOR, https://hype.ru/@id123/7-mifov-o-konfidencialnosti-v-internete-o5ywukwo
TOR

Недоліки Тора

Варто зауважити, що швидкість завантаження сторінок у вас значно зменшиться при роботі в Торі. Це пов'язано з маршрутизацією і подорожжю вашого запиту через кілька серверів, яким треба час для шифрування і розшифровки даних.

Тор - не всемогутній. Це складно назвати недоліком, але це факт. Ви можете серйозно ставитися до безпеки, працювати тільки з захищеними каналами передачі даних і при цьому надіслати компрометуючу фотографію друга, який покаже непотрібним людям. При роботі з подібними програмами, треба фільтрувати, що ви передаєте і кому.

Тор краще працює в команді з іншими сервісами по приватності. Це захищає від шпигунства і злому особистих даних. Але при грамотній і безперервної роботи цих програм. На ваших пристроях.

Вихід Тора в маси спричинив за собою не тільки позитивні зміни, але і ускладнив роботу правоохоронним органам. Тепер, приховувати свою діяльність можуть не тільки “хороші хлопці”, але і особи/організації, які несуть в маси негативну інформацію. Дбають про безпеку і ті, хто приховує протиправні дії, що ускладнює їх затримання.

Є певні обмеження, пов'язані з роботою з Тор. Наприклад, для вас будуть приховані або недоступні сайти з підозрілою активністю або запитувачі деякі особисті дані.

Якщо ви хочете приблизно зрозуміти, як працює Тор без скачування, то можете скористатися анонімним вікном в Хром, який не з таким ступенем захисту, але з тією ж метою приховує дані про вас для пошукової системи. Також є програми, на зразок Epic Browser, SRWare Iron та Comodo IceDragon, які виконують подібні Тору дії.