День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в Україні

В Україні цю пам'ятну дату відзначають щороку 14 грудня. Аварія на ЧАЕС сталася 26 квітня 1986 року. Щоб гідно відзначити мужність, професіоналізм і самовідданість всіх учасників ліквідації цієї аварії і її наслідків за Указом Президента в 2006 році встановили це свято, яке також називають Днем ліквідатора. А дату 14 грудня вибрали, тому що саме в цей день закінчили будівництво саркофага над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС. Хоча насправді будівництво закінчили ще 30 листопада, але тільки 14 грудня надрукували в газеті "Правда", що комплекс захисних споруд прийнятий в експлуатацію держкомісією.

За традицією в цей день в Україні проходять мітинги на честь пам'яті ліквідаторів, покладання квітів до їх пам'ятників, молебні та інші акції. І хоча це день пам'яті, але самі ліквідатори часто називають його святом.

День ліквідатора аварії на ЧАЕС, фото: ZIK.UA
День ліквідатора аварії на ЧАЕС, фото: ZIK.UA

Міжнародний день мавп

Це не офіційне свято, у нього немає також державного або національного статусу. Спочатку його створення було просто жартом студентів Мічиганського університету в 2000 році. Але скоро цей жарт переріс в традицію, яку інтернет зробив міжнародною. В цьому дні беруть участь багато зоопарків, а захисники тварин звертають увагу на проблеми, з якими стикаються мавпи. Дітям дозволяють погодувати цих тварин, часто згадують книги і фільми, в яких мавпи були головними персонажами. Батькам надають можливість купити дітям одяг та сувенірну продукцію із зображенням цих тварин.

Міжнародний день мавп, фото: life.ru
Міжнародний день мавп, фото: life.ru

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Православні свята:

  • Пророка Наума.
  • Праведного Філарета Милостивого.
  • Різдвяний піст.

Наум на розум

В цей день відзначається пам'ять святого пророка Наума, який жив у Галілеї в 7 столітті. Враховуючи ім'я святого, Наума наші предки вважали покровителем грамоти і наук. Навіть була приказка «Наум наставляє на ум». Її зазвичай використовували, коли віддавали дітей вчитися парафіяльним дякам. Для цього була ціла церемонія. Вранці вся родина обов'язково йшла в церкву, там служили молебень і просили благословення на навчання. А коли приходили додому, то зустрічали вчителя. Його спочатку добре частували, а потім показували йому учня. Він же в свою чергу повинен був тричі низько вклонитися вчителю, на що йому відповіли трьома легкими символічними ударами батогом. В кінці першого уроку вчителю дарували вишитий рушник і коровай хліба. Самому ж пророку Науму молилися про мудрість.

Народні прикмети на 14 грудня

Іменини в цей день

Дмитро, Наум, Порфирій


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.