Економіка України у 2019 році почала розвиватися більш активно. За рік відбулося зростання, якого ніхто не очікував, однак для того, аби досягнути рівня Польщі, Україні необхідно близько 50 років.

Про це заявила економіст Всесвітнього банку Анастасія Головач в інтерв'ю виданню РБК.

За словами експерта, владі важливо не збавляти "турборежим", завершивши земельну реформу з мінімумом обмежень та звернувши увагу на інвестиційний клімат. Також економіст Всесвітнього банку наголосила, що економічне зростання залежить від декількох чинників, з якими в Україні проблеми.

Анастасія Головач, РБК
Анастасія Головач, РБК

"Згідно з нашими оцінками, якщо Україна збереже нинішні темпи зростання економіки, рівня Польщі зможе досягти приблизно через 50 років. Насправді математика – річ уперта. Як це все вважається? Економічне зростання створюється капіталом, працею і технологіями. В Україні з людськими ресурсами вже важко. Не рахуючи міграції, в країні відбувається природне старіння населення. Враховуючи демографічну ситуацію, цей тренд, швидше за все, триватиме і в найближчій перспективі. Відповідно, внесок в економічне зростання від людських ресурсів точно буде негативним", - заявила Анастасія Головач.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Експерт додала, що в Україні не вистачає капітальних інвестицій. Владі потрібно спрямувати сили на збільшення інвестицій в основний капітал.

Анастасія Головач, РБК
Анастасія Головач, РБК

"Якщо ж говорити про внесок від технологій, тут все залежить від того, скільки в країні капіталу і яка його структура. Капітальних інвестицій не вистачає. Щоб рости впевнено і наздоганяти сусідів, нам потрібно спрямувати всі зусилля на збільшення інвестицій в основний капітал. Це згодом допоможе Україні збільшити продуктивність і технологічність економіки. Тоді загальна продуктивність дійсно зможе зрости", - резюмувала експерт.

Нагадаємо, Зеленський не говорив з Путіним про Крим на "нормандському саміті": українцям розкрили причини.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленського та "слуг народу" попередили про підступні плани Путіна: "Під загрозою чотири області".

Також портал Знай.uа писав, що у Путіна підготували черговий капкан для Зеленського: Мінські угоди переглянуть.