Напередодні новорічних свят в Україні знову активізувалися шахраї. Їм вдається виманювати мільйони гривень у довірливих громадян, як старими перевіреними методами, так і новими. В основному аферисти "працюють" через смс-повідомлення та банківські карти.

На початку грудня українці стали отримувати смс-повідомлення про зарахування 259 000 грн, проте для їх отримання необхідно подзвонити за вказаним у повідомленні номером, пише Хвиля. Проте під час дзвінка з довірливих людей витягують всю необхідну конфіденційну інформацію та записують голос, щоб потім обчистити банківську картку людини або набрати кредитів. У цьому випадку застосовується функція онлайн-заміни SIM.

Телефонні шахраї, фото: Pixabay
Телефонні шахраї, фото: Pixabay

Оскільки у шахрайській схемі використовується запис голосу людини, то й довести будь-які незаконні маніпуляції із банківським рахунком буде складно. "Розведенням" українців за цією схемою займалася компанія під назвою "7-Бажань".

Також популярною залишається схема, коли людину чекають біля банкомата та обманним шляхом змушують віддати ніби-то вкрадені гроші. А перед цим аферисти "забувають" свою банківську карту у банкоматі і заявляють, що з рахунку пропали гроші.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

22 грудня, Кіберполиція України повідомила про затримання дніпрянина, який банківські картки дублював і знімав з них гроші. Таким чином протягом пів року шахрай збагатився на 1 млн грн. Також повідомляється й про інші методи, наприклад, коли приходить смс-повідомлення, в якому повідомляють, що банківська карта заблокована, також зловмисники стали підробляти смс-повідомлення від банків.

Нова шахрайська схема біля банкоматів: фото: akket.com
Нова шахрайська схема біля банкоматів: фото: akket.com

В українських банках підтверджують, що найпоширенішим шахрайським методом є підміна банківських номерів. Також зазначається, що такі дзвінки йдуть із непідконтрольних Україні територій "Л/ДНР", що становить значну частку проблеми. Крім українців від них страждають і в Білорусі та Росії. У цьому випадку фахівці рекомендують говорити українською мовою, щоб спантеличити аферистів.

У передноворічний період почастішало застосування "кештрепінгових" накладок. Оскільки у цей період українці більше знімають готівку, то аферисти почали вдаватися до спеціальних саморобних пластин, в яких застряють купюри.

Як уберегтись від шахраїв і що робити, якщо гроші зняли

У першу чергу необхідно пам'ятати, що банк не буде ніколи запитувати додаткову інформацію про картці або ж особисті дані. У випадку, якщо ви їх все-таки повідомили шахраям, потрібно швидко заблокувати карту, після чого подзвонити у банк. Значно швидше це можна зробити через онлайн або ж мобільний банкінг. Якщо ж зловмисники встигли зняти гроші, необхідно звернутися в Кіберполіцію.

Шахрайські схеми, скріншот: khersonline.net
Шахрайські схеми, скріншот: khersonline.net