В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Євстратія Севастійського, а також Євгенія, Авксентія, Ореста і Мардарія. Інші назви свята: «Євстрат — сонечку рад», «Дарій», «Мардарій», «Відьмині посиденьки».

В 4 столітті правив імператор Діоклетіан, і за його наказом схопили й кинули у темницю пресвітера Авксентія. Однак муки не змусили його відректися від віри. Воєначальник Евстратій був вражений і захоплений його непохитністю, тому зізнався, що теж є християнином. За це його теж катували, а потім живцем спалили. Самому Авксентію відрубали голову. І все ж це не завадило ще простолюдину Мардарію і молодому воїну Оресту зізнатися у своїй вірі. Хоча і їх засудили до смерті.

Святий Євстратій, фото: Pinterest
Святий Євстратій, фото: Pinterest

Чого не можна робити 26 грудня

В цей день відьми збираються з іншою нечистю, щоб створити план по знищенню Сонця. І вони можуть обернутися як людьми (зазвичай старою з довгими руками), так і тваринами чи навіть звичайними предметами. Тому ні з ким незнайомим не спілкуйтеся, не впускайте в будинок, не гладьте і не годуйте тварин, не торкайтеся до незвичних предметів. Інакше відьма затягне вас в обійми, з яких ви не вирветеся. Також, якщо у вас щось пропало в будинку, а сьогодні пропажа об'явилася, то не можна брати предмет голими руками. Так відьми передають свою темну силу. А ще обов'язково закривайте двері, вікна і не залишайте нічого на вулиці.

Народні прикмети на 26 грудня

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Прикмета бурана – сонце, сідаючим 26 грудня у великій хмарі.
  • Тепло обіцяють сороки, що сидять в Євстратів день на снігу.
  • Тому, хто 26 грудня свариться, чаклунка впаде на голову.
  • Євстратів день 26 грудня ворожіння на відьомських рунах особливо правдиве.
  • Не можна в день відьомських посиденьок залишати біля порога віник – за прикметами, нечисть потягне і почне піднімати снігові вихори.
  • Білогривого коня 26 грудня в сани впрягти – в дім мерця привезти.
  • Народжені 26 грудня володіють магічною силою, можуть знімати порчу


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.