В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Трифона Печенгського, який жив на Кольському півострові в 16 столітті. Інші назви свята: «Трифон», «Зоря в рукавицях».

Наші предки вважали, що святий Трифон – захисник мореплавців. Тому ті, чиї професії пов'язані з морем, повинні рано вранці піти в храм і купити три свічки. Першу слід поставити преподобному Трифону, другу ставлять за упокій тих, хто помер в морі, а третю – за своє здоров'я. Вважається, що якщо це зробити, то Трифон весь рік буде оберігати від бід.

Народні прикмети на 28 грудня

Є також повір'я, що сонце шле на землю своїх дітей – промінчики. Вони повинні розполохати нечисть, що повилазила. Але вони ще не дуже сильні, тож люди їм допомагали. Для цього проводили ритуал, коли розтоплювали спочатку піч осиковими дровами до сходу сонця, а потім цими вуглинками закидали двір зі словами: «Золоті вуглинки і сонячні промінчики разом зібралися, злі духи з мого дому забралися». За прикметою, після такого ритуалу ніяка темна сила не наважиться зайти у двір і навіть якщо влаштовує прокази, то за воротами.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Зоря, фото: Вікіпедія
Зоря, фото: Вікіпедія

Ранкову і вечірню зорю вважали сестрами Сонця. Ранкова його зустрічає, садить в колісницю з білими кіньми. А вечірня проводжає і забирає коней. У спальні обидві зорі вкривають рожевим покривалом. До них звертаються за допомогою, щоб вони і людей закутали таким покривалом і захистили від проблем і різних бід. Тому якщо побачите червоне зарево на небі у цей день, слід провести один простий обряд. Встаньте напроти зорі, розкажіть пошепки про свої проблеми, а потім три рази перехрестіться, підіть додому, ні з ким не розмовляйте по дорозі. В іншому випадку, зоря буде слухати вашу розмову, а про прохання забуде.

Вечірню зорю в цей день просять зупинити кровотечу і загоїти рани. До неї потрібно стати лицем, потерти рану за годинниковою стрілкою і сказати: «Зоря-зірниця, ти прекрасна дівиця, володієш чарами, кровотечу зупиняєш. І мені допоможи, рану мою заживи. Щоб кровушка з неї не лилася, а взялася скоринкою. Амінь». Потім рану потрібно три рази обмити святою водою і піти, не дивлячись на зорю.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.