В церковному календарі це день пам'яті Прокопія Вятського (в миру Прокопія Максимовича Плушкова) — юродивого християнського святого. Інші назви свята: «Полукорм», «Петро», «Петро-полукорм», «Прокопій», «Уляна». На Русі селяни Прокоп'єв день називали Полукормом, так як до цього дня витрачалася половина корму, заготовленого на зиму для худоби.

Наші предки традиційно готувалися до Різдва і діставали запаси. Вдома потрібно обов'язково провести генеральне прибирання, залазячи в найвіддаленіші куточки. Як раз є трохи часу до свята. А господарі прислухалися до засік: якщо чути гудіння – літо буде недобрим, а якщо тихо – весь рік буде врожайним.

Народні прикмети на 3 січня

Зерно треба було перевірити, чи не гниє воно і чи не поїли його миші. Від них робили різні обереги, наприклад, поверх запасів потрібно було покласти хрест-навхрест дві скіпки і прочитати «Отче наш».

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Дівчатам, які ще не вийшли заміж, не можна виходити з дому. Вранці їм потрібно обов'язково підмести хату. Є прикмета, за якою вважається, чим більше буде знайдено зерен, тим вдаліше буде і рік для неї. З цих зерен раніше робили борошно, а потім густий кисіль або пісні млинці. Цю їжу потрібно було з'їсти на самоті, а під час всього ритуалу потрібно мовчати, щоб не пропустити, коли прийде щастя.

Свята 3 січня, фото: polaris
Свята 3 січня, фото: polaris

Є ще одне повір'я, що цього дня віщі сновидіння. Якщо вам приснився птах, чекайте успіху в справах. Якщо побачили їжу – будете в боргах; вино пили із задоволенням – до флірту; обіймалися – розлучитеся з близькими; приснилася кров – приїдуть далекі родичі. А якщо ви побачили мило, будьте обережні, це дуже поганий знак, що віщує смерть.

Також наші предки вірили, що якщо на 3 січня вагітній присниться чорна кішка, то тоді вона народить чаклуна чи відьму. Щоб уникнути цього, їй потрібно з самого ранку піти в храм і біля ікони Богоматері попросити врятувати від витівок злих духів. Коли вона повернеться додому, то не можна розмовляти до полудня, а весь день вагітній заборонено що-небудь виносити з будинку або віддавати що-небудь.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.