В церковному календарі це день пам'яті Прокопія Вятського (в миру Прокопія Максимовича Плушкова) — юродивого християнського святого. Інші назви свята: «Полукорм», «Петро», «Петро-полукорм», «Прокопій», «Уляна». На Русі селяни Прокоп'єв день називали Полукормом, так як до цього дня витрачалася половина корму, заготовленого на зиму для худоби.

Прокіп був сином селян в 1578 році. В 12 років він потрапив під удар блискавки і отримав такий шок, що пошкодив розум. Батьки відвезли його в Успенський Трифонов монастир, де Прокопія і вилікували. З 1595 по 1598 роки він допомагав отцю Іларіону в церкві Святої Катерини в Слобідському. А потім став юродствувати в Хлинові. Він міг передбачити чи одужає хворий, чи помре, попереджав про пожежі і підвищення податків. Тому його стали шанувати як святого.

Свята 3 січня, фото: поисков.рф
Свята 3 січня, фото: поисков.рф

Чого не можна робити 3 січня

В цей день всі сни, які ви побачите, будуть віщими. Будьте обережніше якщо побачите погану прикмету. Не підглядайте і ні за ким не підслуховуйте в цей день, інакше ви можете оглухнути або осліпнути. Також не можна бажати здоров'я і удачі іншим людям, бо тоді в їх житті настане чорна смуга і прийдуть хвороби.

Народні прикмети на 3 січня

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Погода 3 січня віщує вересневу.
  • Повно снігу в день Петра-Полукорма, – прикмета, що багатий урожай буде.
  • Якщо сьогодні покласти на стіл срібну ложку, то лихі люди не зможуть переступити поріг дому.
  • 3 січня ехо чітко в лісі чується, – прикмета, що сильні морози настають.
  • Народжені 3 січня люблять нав'язувати свою думку іншим.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.