Фахівець дав прогноз вартості свинини у 2020 році. Українцям пояснили за якою ціною їм доведеться купувати свинину, як вплине загальна ситуація з АЧС у світі на український ринок і як стримати зростання ціни на національний продукт. Всесвітня організація охорони здоров’я тварин прогнозує, що близько чверті світового поголів’я свиней може загинути внаслідок епідемії африканської чуми свиней.

Водночас китайці намагаються винайти альтернативу для боротьби з АЧС, зокрема, вирощують свиней-мутантів, щоб врятувати країну від "апокаліпсису свинини". Генеральний директор ТОВ "Центр підвищення ефективності у тваринництві" Микола Бабенко пояснив, як позначаться ці глобальні зміни на українському ринку і на які перетворення слід очікувати вже цього року. Про це пише Mind.

Свинина в супермаркеті, фото: vik-hitline.com
Свинина в супермаркеті, фото: vik-hitline.com

Повідомляється, що ціни на свинину в ЄС досягли історичного максимуму. ЄС все ще залишається постачальником свинини №1 у світі, експортуючи близько 4 млн тонн щороку. Однак, світовий дефіцит свинини в 10 млн тонн не вдасться закрити у найближчі 3–5 років, тому подальше зростання цін на свинину неминуче. Поява АЧС в центральній частині ЄС спровокує стрімке і неконтрольоване зростання цін на свинину. Вже у 2019 році ціни на свинину в ЄС зросли з 1,35 євро/кг у січні до 1,97 євро/кг у грудні.

Згідно з аналітичними даними Центру підвищення ефективності у тваринництві за шість років середній показник споживання свинини в Україні зменшився вдвічі – з 25 до 12 кг. Ціни на живих свиней в Україні з 2017 року тримаються на рівні 1,4 євро/кг, однак надприбутків для свинарів така ціна не дає. В першу чергу через щорічні перевитрати у розмірі 8 млрд грн на корми і ветпрепарати. В результаті собівартість в Україні живих свиней знаходиться на тому самому рівні 1,4 євро/кг.

Популярні новини зараз
ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Свинина, фото: REUTERS
Свинина, фото: REUTERS

Ще однією причиною є вразливість свинокомплексів у випадку АЧС. Фахівець прогнозує, якщо не буде змін із собівартістю і компенсаціями свинокомплексам за свиней у випадку АЧС, потрібно готуватися до того, що ціни на свинину сягнуть 200–250 грн/кг, а ціни на живих свиней встановлять у 2020 році нові рекорди в 60–70 грн/кг. Тож, щоб утримати ціни в Україні на рівні 2019 року, держава насамперед має виконати свою функцію – захистити свинокомплекси і передбачити 500 млн грн на компенсації за свиней у випадку АЧС.

Фахівець наголошує, що в Україні є можливість отримати собівартість свинини на рівні з Бразилією, США та Канадою – 0,8 євро/кг на сухих кормах, а на рідкій годівлі ще нижче –0,5 євро/кг. Навіть якщо ціни на свиней залишаться на рівні 2019 року, то з 1 млн тонн свинини, вирощеної в Україні, додана вартість може скласти 32 млрд грн, а з урахуванням тенденції зростання цін на свинину, то і значно більше. Крім того, появляться додаткові робочі місця.

Ціни на м'ясо, фото: Уніан
Ціни на м'ясо, фото: Уніан

Нагадаємо, раніше стало відомо, чому українці люблять сало: історики навели вражаючі факти

Як повідомляв портал "Знай.ua", страшний сон Ґрети Тунберґ: як виробництво м'яса, молока та яєць змінює клімат у світі

Також "Знай.ua" писав, курка-мутант і ковбаса з пір'ям: супермаркет назавжди відбив апетит покупцям, бридкі кадри