Близько 14,5% всіх викидів парникових газів в атмосферу доводиться на тваринництво. До 2030 року цей показник досягне 49% від усіх викидів. Це збільшить температуру на 1,5 °C. Корови і вівці виділяють багато метану і вуглекислого газу, а для збільшення площі випасу фермери вирубують ліси, які вбирають вуглекислий газ з атмосфери.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВплив зростання виробництва м'яса, молока і яєць впливає на зміни клімату. Хайтек назвав альтернативи тваринництва.
Згідно з умовами Паризької угоди по клімату, ратифікованої 195 країнами та ЄС, загальний обсяг викидів вуглекислого газу до кінця XXI століття повинен бути обмежений 420 млрд тонн, а з атмосфери має бути видалене не менше 720 млрд тонн CO. Моделювання показує, що це дозволить обмежити зростання глобальної температури 1,5 °C до кінця сторіччя з імовірністю 66%.
Вчені вважають відновлення лісів — природного уловлювача парникових газів найкращим сценарієм. Якщо почати просто зараз, то вже до 2050 року ситуація стабілізується. Екоактивістка Ґрета Тунберґ була би здивована.
Згідно з дослідженням професора Рона Мило, проведеним в 2018 році в Вейцманском інституті в Ізраїлі, з усіх ссавців світу 60% за вагою становить домашня худоба, 36% — люди і тільки 4% — дикі ссавці.
За оцінкою некомерційної організації Worldwatch Institute, на тваринництво вже доводиться до 51% всіх викидів парникових газів в атмосферу — більше, ніж на всі автомобілі, кораблі та літаки разом узяті.
Розподіл обсягів парникових газів
Розподіл джерел викидів парникових газів в глобальному масштабі вигляд так: 31% всіх викидів припадає на виробництво тепла та електрики, 15% — на транспорт, від 11 до 17% — на сільське господарство, 6% — на лісове господарство, 12% — на обробну промисловість. Решта 35% розподілені між іншими видами спалювання викопного палива, сміття, витік газів та інші сфери. На всі процеси з видобутку енергії, будь то електроенергія, видобуток тепла або спалювання палива в автомобілях, припадає близько 72% всіх викидів парникових газів.
Згідно з узагальненою оцінкою, на тваринництво доводиться приблизно 9% глобальних викидів вуглекислого газу, 35–40% глобальних викидів метану і 65% викидів оксиду азоту.
Європейці їдять вдвічі більше м'яса, ніж рекомендують лікарі та вчені. Вчені закликали зменшими м'ясний і тваринницький сектор в Європі на 40–50% з метою зменшення впливу на навколишнє середовище. Дослідження, опубліковане в журналі Nature, показало, що споживання яловичини в західних країнах має знизитися на 90%, щоб уникнути небезпечного зміни клімату.
Дослідники закликають встановити найбільші джерела викидів в тваринництві кожної з країн і виробити комплекс заходів по їх усуненню.
Нагадаємо, що найстаріший і найміцніший льодовик на півночі Гренландії, який вчені вважали непорушним, почав танути. Про це пише The Guardian.
Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", модель вирішила сфотографуватися з акулами і поплатилася за це.
Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що користь морепродуктів ні в кого не викликає сумніву, але насправді складна екологічна ситуація в світі робить їх досить токсичними.