У цей день Православна церква вшановує пам'ять святителя Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської. Інші назви свята: «Василій Великий», «Старий Новий рік», «Свинячий свято», «Початок Страшних вечорів». Старовинні назви: «Овсень», «Таусень», «Баусень».

На Васильєв день є головна традиція – посівання. Зазвичай це роблять хлопчики-підлітки, які переступають поріг багатьох будинків, у тому числі рідних і знайомих, з засівальними піснями. Вони розкидають різне зерно: жито, пшеницю, ячмінь, та бажають господарям радості та удачі. Не можна викидати зерно, так як воно є оберегом.

Народні прикмети на 14 січня

Небажано, щоб цим займалися дівчата, так як вони принесуть нещастя, якщо зайдуть у хату першими. Краще щоб самим першим зайшов чоловік, тоді він принесе щастя. А якщо у нього світле волосся, то щастя буде ще сильніше. Хлопчикам зазвичай давали пиріжки, цукерки, солодощі, але не можна давати гроші, щоб самим не залишитися без них.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Якщо не хочете, щоб в ваш дім прийшла біда, то потрібно запалити 3 свічки і обійти будинок три рази за годинниковою стрілкою. На кути накладіть хресні знамення і прочитайте «Отче наш». Можна ще постукати по порогу сокирою на світанку і три рази сказати: «Здоров'я, щастя і удача не покине ніколи. Будуть у домі і хліб і гроші».

Свято 14 січня, фото: hochu.ua
Свято 14 січня, фото: hochu.ua

На стіл на Василя і Меланки ставлять обов'язково свинину, ситні і жирні страви. А також повинна бути на столі кутя. За традицією її готують із пшениці, маку та меду. Зі страв віддають перевагу холодцю, вареникам, узвару або борщу з пампушками. Якщо у куті буде багато різних начинок, то і рік буде більш благополучним для вас. А щоб ваше побажання під час тосту збулося, потрібно говорити без частки «не».

Все сміття, яке зберете сьогодні, не можна викидати, його треба спалити, щоб не виносити благополуччя з дому. А на світанку одягніть на себе щось нове, тоді вас весь рік не покине достаток.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.