Ні для кого не секрет, що планування будь-якої справи — це вже початкова дія в реалізації справи, а правильне планування — це вже по факту половина справи! Незалежно від сфери діяльності важливо скласти свою бізнес-конструкцію, якій ви будете керуватися при створенні власного бізнесу або веденні чужого бізнесу. Простіше сказати, щоб вам почати свою справу, потрібно скласти бізнес-план, який буде починатися з самих азів і буде плавно вести до вершини успіху і реалізації задуманих цілей. Про те, як скласти бізнес-план, для чого він потрібен і з чого потрібно починати, ми детально розповімо у цьому матеріалі.

Складання бізнес плану - це початковий етап формування  власного бізнесу
Будь який бізнес треба починати з планування, gauragorsk

Що таке бізнес-план і як його самостійно скласти

Бізнес-план - це програма, спрямована на здійснення запланованих бізнес-операцій, розширення діяльності, впровадження нових технологій як на малому, так і на великому підприємстві.

Деякі люди рано чи пізно приходять до думки про те, що їм не хочеться все своє трудове життя працювати на когось іншого, а хочеться самому зрозуміти, що таке бізнес, як його розвивати і що потрібно робити, щоб досягати успіху у різних галузях. Припустимо, хтось прийняв рішення піти з найманою роботи і створити бізнес власними руками. Але тонкощів створення і ведення бізнесу дійсно безліч, що відразу складно зрозуміти, з чого ж варто почати.

Перше, що потрібно зробити, — видихнути і заспокоїтися, адже у поспіху такі проекти не робляться, а якщо робляться, то можуть принести мало результатів, так як є ризик упущення важливих деталей.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Далі, зібравшись з думками, можна сідати і складати бізнес-план. Коли він буде завершений, потрібно буде відкласти його на пару днів і тільки потім ще раз переглянути, чи всі деталі враховані. Якщо ж ви, щось забули або придумали нове, то саме час включити і ці елементи у бізнес-план. Якщо після прочитаного ви і далі плануєте спробувати, що ж таке приватне підприємництво, то рекомендується більше не відкладати свій бізнес-план, а переходити до його реалізації.

В цілому, бізнес-план є документом, в якому в якості основної суті закладений комерційний проект і шляхи його досягнення.

Складати бізнес-план потрібно як підприємцю, який хоче втілити свою комерційну ідею, так і інвестору, який саме на основі бізнес-плану і буде розуміти, чи готовий він вкласти гроші в цей проект або ж не варто вкладати в нього свої кошти. Інвесторами можуть виступати приватні, так і юридичні особи, а також банківські структури та організації.

Основна структура бізнес планування

Єдиної системи, по якій можна створити бізнес-план, просто не існує. Так, кожен підприємець модернізує і конкретизує свій бізнес-план в залежності від ринку потреб, від існуючої конкуренції, а також від особистих амбіцій і прагнень.

Типова структура бізнес-плану виглядає таким чином:

  1. У першу чергу майбутній підприємець повинен провести детальний аналіз своєї бізнес-ідеї, переглянути ринок збуту, а також можливу конкуренцію у цій сфері. Особливо не варто недооцінювати останній пункт про конкуренцію, цей фактор також важливо враховувати, так як він є фундаментальним при визначенні ціни товару або послуги.
  2. Далі важливо оцінити свої інвестиції, тобто фінанси, які вже є або які у найближчому майбутньому з'являться і будуть вкладені у реалізацію бізнес-проекту. Також важливо оцінити і представити можливі прибутки, а також ефективність не тільки з боку матеріальної винагороди, але і як корисність для суспільства у цілому або ж для конкретної спрямованості і групи людей.
  3. Тепер можна перейти до пункту, який багато хто не полюбляє але який є дуже важливим, — аналіз можливих ризиків, а також способів їх мінімізації. У цьому пункті плану особлива увага приділяється питанню валюті, в якій здійснюються операції, оцінюється її надійність і стабільність.

Чи є вже готовий бізнес-план і де його взяти

Так, звичайно ж, є готові бізнес-плани, спрямовані на конкретну діяльність. Під готовим бізнес-планом розуміється документ, який відповідає вашим ідеям і можливостям. Безліч таких бізнес-планів можна знайти на просторах інтернету, при чому для цього не обов'язково шукати саме бізнес-сайти.

Коли ж ви знайдете і скачаєте той бізнес-план, який буде відповідати вашим задумам, то єдине, що вам залишиться зробити, — вписати в скачаний документ свої показники. А саме суму фінансових вкладень, кількість співробітників та інші дані, які можуть відрізнятися від вашої задумки.

Варто звернути увагу, що деякі бізнес-плани можна знайти на просторах інтернету абсолютно безкоштовно, а деякі вам можуть пропонувати отримати за гроші. Обидва варіанти пропозиції слід однаково поважати. Адже, як і над безкоштовним, так і над платним бізнес-планом хтось ретельно працював, але у випадку з платним планом люди просто не готові безкоштовно ділитися своїми знаннями та напрацюваннями.

На просторах інтернету можна знайти і скачати багато бізнес-планів, де в більшості з них все детально і докладно розписано в залежності від діяльності. Для тих людей, які хочуть почати свій бізнес, але з якоїсь причини не можуть визначитися з тим, якою конкретно справою їм варто зайнятися, такі готові бізнес-плани — просто знахідка. Адже, вивчаючи їх, можна натрапити на слушні думки, чим можна і собі зайнятися. Так, оглядаючи ряд вже готових планів, можна зрозуміти для себе, чи готові ви вкласти певну суму коштів і якого результату ви хочете досягти в тій чи іншій сфері.

Для започаткування бізнесу необхідно правильне планування
Правильне планування, це вже половина справи, zhazhda

Як можна скласти бізнес-план самостійно

Якщо ж ви хочете будувати самостійно не тільки підприємницьку діяльність, але і бізнес-план, то це ще похвальніше. Адже, працюючи над бізнес-планом самостійно, ви будете брати до уваги саме ті моменти, які потрібні будуть конкретно для вашої справи, з урахуванням регіону, в якому живете, і тієї суми коштів, яку саме ви або ваші партнери готові будуть вкласти. Так, створити бізнес-план можна і самостійно без допомоги фахівців.

Якщо вам до душі написання плану самостійно, то ви повинні розуміти, що перед вами стане вибір між двома варіантами планів:

  • Перший варіант - це написання плану для себе, тобто цей документ буде направлений виключно на розробку і конкретизацію встановлених завдань. У цьому варіанті необхідно більш детально зупинятися на пункті про можливі ризики. Слід детально вивчити існуючий ринок потреб в обраній вами сфері, і які ризики він тягне за собою. З огляду на той момент, що ви створюєте бізнес-план виключно для себе, вам не потрібно дотримуватися будь-яких формальностей під час оформлення документа.
  • Другий варіант бізнес-плану - це документ, який будете використовувати і вивчати не тільки ви, а ще й інвестори або ж керівництво якоїсь компанії. І тут вже при створенні такого плану основною метою ставатиме спроба довести співзасновникам і переконати їх в тому, що цей бізнес-план дійсно вартий уваги та вкладень, він має перспективу і не стане планом одноденкою. Тоді в такий проект інвестори будуть готові вкладати свої не малі кошти.

У цьому варіанті планування творцеві рекомендується робити більше акценту на позитивних сторонах і моментах проекту. Само собою не можна обминати пункт плану, де вказаний ризик, їх теж потрібно висвітлювати, але робити акцент не так помітно, тобто робити це в згладженому вигляді.

Розробляючи бізнес-план для інвесторів, необхідно робити акцент і на встановленому форматі оформлення документа.

Як правильно оформити бізнес-план

При оформленні бізнес-плану є чітко встановлений порядок, якого рекомендується дотримуватися для глибокого розуміння і розкриття вашої бізнес задумки.

В першу чергу оформляється титульний лист, зразок усюди однаковий. На титульному аркуші потрібно буде вказати назву проекту, дані про фізичну або юридичну особу, яка створила цей проект, а також контакти, за яким можна буде зв'язатися. Вказуючи контакти, можна вказати не тільки номер телефону, а і електронну пошту, на яку замовник або майбутній інвестор зможе вам написати свої питання або дізнатися цікаві його уточнення.

Далі потрібно написати резюме, тобто вступну частину, яка і буде розповідати про ваш проект. В ідеалі це найважливіша частина, яка повинна бути, адже саме вона або зацікавить інвесторів або ні.

Ідея вашого проекту повинна бути детально розписана. Тобто ви повинні вказувати область, в якій ви плануєте здійснювати свою діяльність, та методи, якими це буде здійснюватися. У цій же частині плану важливо вказати перспективи розвитку, які ви бачите. Це можуть бути перспективи розвитку як на рік, так і на п'ять років. Головне, що б вони були, і у вас було чітке уявлення про них. Адже якщо ви не бачите перспективи у своєму проекті, то спонсори тим більше її не стануть шукати.

Бізнес-план можливо скласти і без професійної допомоги
Складати бізнес-план можно і самостійно,biznesom

В бізнесплані потрібно аналізувати ринок, на який ви плануєте вводити товар або ж послугу. Тобто потрібно враховувати вже існуючу і можливу конкуренцію. Наприклад, ви хочете відкрити свій салон краси, тоді вам потрібно буде вказати число вже існуючих салонів у вашому місті.

Також важливо враховувати рівень попиту, який діє на даний момент на ринку товарів і послуг, зокрема, конкретно на ваш вид запланованої діяльності.

Далі складіть маркетинговий план, в якому ви для себе і для інвесторів запропонуйте способи, як можна збільшити прибуток від реалізації товару або послуги. У цьому питанні краще не використовувати шаблон, а самостійно підготувати маркетинговий план. У складання маркетингового плану входить аналіз аудиторії, тобто ті люди, для яких і буде призначений конкретний товар або конкретна послуга. Тут же важливо визначитися з ціновою політикою. Вартість на товар/послугу повинна бути така, щоб вона стимулювала, а не гальмувала попит.

Далі потрібно брати до уваги ефективність реклами і рекламних інструментів, за допомогою яких про ваш товар або послуги будуть дізнаватися люди.

У маркетинговому плані враховується вибір приміщення, своє це буде або орендоване, кількість співробітників, рівень їхнього професіоналізму і можливу необхідність підвищення кваліфікації найнятих працівників.

Далі аналізуємо свій фінансовий план, детально продумуємо, які кошти та на що потрібно виділити, і від яких витрат з метою економії потрібно буде відмовитися. При цьому потрібно враховувати факт, що якщо економити на безпеці і на якості свого продукту, то довго ваше підприємство не пропливе. Який би варіант розвитку свого бізнесу і складання бізнес-плану ви б не обрали, удачі і успішних починань!