Водохресний святвечір

В цей день відзначають свято, яке називається Водохресним святвечором або, більш по-церковному, Навечір'ям Богоявлення. В неділю відзначатимуть Водохреща, а цей день перед ним, тому, за прикладом з Різдвом, відзначають другий святвечір. Свято вважається дванадесятим і прийнято згадувати про те, як Іоанн Предтеча хрестив Ісуса.

«Крещать» походить від грецького слова, яке означає «занурювати у воду». Тобто насправді Хрещення Івана не було хрещенням у сьогоднішньому розумінні. Це було скоріше очищувальне обмивання. Зараз же при хрещенні християнин бере на себе хрест.

Народні прикмети на 18 січня

«Навечір'я» значить, що свято буде завтра, а святвечором день називають, тому що їдять традиційну страву сочиво. Так як Хрещення є важливим святом, що відображає життя Христа, то слід дотримуватися посту.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Воду освячують і сьогодні, і на саме Водохреща. Багато людей приходять, щоб отримати собі святої води, а якщо не виходить прийти, то цілющою буде будь-яка вода, але не святою.

Водохресний святвечір, фото: Новый ракурс
Водохресний святвечір, фото: Новый ракурс

День заснування міста Ліми в Перу

Ліма - столиця Перу, але ще і найбільший місто. Його називали містом королів і з кількох причин. Спочатку, коли тільки заснували місто, то вважали, що місце дуже не відповідне і не привітне для столиці. Заснували Ліму в 1535 році, а столицею воно стало тільки в 1821 році.
В Лімі побудували багато розкішних соборів і особняків для знаті, а ще й палац. Ця архітектура з колоніальної епохи залишилася і до наших часів, тому історичний центр столиці внесли в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Свята 18 січня, фото: redday.ru
Свята 18 січня, фото: redday.ru

Православні свята:

  • Субота перед Богоявленням.
  • Навечір'я Богоявлення (Водохресний святвечір).
  • В цей день дотримуватися строгого посту.
  • Священномученика Феопемпта, єпископа Нікомидійського, і мученика Феони волхва.

Голодний вечір

Перед Водохрещам прийнято готувати себе постом. Тому вечір 18 січня називали голодним і їли тільки кутю. Ця страва як раз для святвечора, яку готують з зернових, меду, маку та сухофруктів. Ще робили просто кашу без масла, овочеві оладки.

Водохресний святвечір, фото: ТРК Губерния
Водохресний святвечір, фото: ТРК Губерния

Вважається, що на Водохреща вся вода набуває цілющих властивостей, в будь-якому місці, тому навіть сніг збирали і використовували. Дівчата зазвичай збирали його, щоб зробити лице біліше і без веснянок.

Раніше обов'язково ще ходили на річку за водою. Вона могла довго стояти в закритій пляшці або банці і не зіпсується. А щоб дізнатися майбутнє дивилися в основному на зірки. Якщо їх багато, то буде хороший урожай хліба, а вівці будуть добре множитися

Як повідомляв Знай.uа 19 січня в Україні відзначають Водохреща, не забудьте привітати близьких.

Також Знай.uа писав, існує один суперечливий напій, який продовжує життя.

Нагадаємо, щоб позбавитися від зайвої ваги, яка з'явилася за час свят, потрібно використовувати тільки один простий спосіб.