Сьогодні відзначають день перед дуже важливим християнським православним святом, Водохрещам. Це останнє свято в різдвяний період і треба до нього підготуватися. Для цього люди дотримуються суворого посту, прибирають будинок, готують кутю, колядують, а більш релігійні приходять у храм, сповідатися і намагаються очистити душу від гріха. За народними традиціями було прийнято останній раз ворожити, а ще збирати сніг, адже він буде мати цілющі властивості. Ще поширені назви "Голодна Кутя" або Голодний вечір, саме через піст.

Водохресний святвечір, фото: Народна правда
Водохресний святвечір, фото: Народна правда

Так як до 19 січня Христос ще не був хрещений, то є повір'я, що гуляє багато нечисті, а сьогодні вона особливо зла. Тому слід захистити будинок і сім'ю різними способами. Всі кути треба перехрестити по три рази і окропити святою водою. Намалюйте крейдою хрести на вікнах, дверях та всіх місцях, через які може проникнути зла сила. А також краще окурити ці місця ладаном. Є ще багато різних традицій за вечерею, які зараз не так популярні. Наприклад, раніше потрібно було ще підкинути під стелю першу ложку куті, запалити свічку для тих, хто вже помер, і залишити для них блюдо з частиною різних страв зі столу.

Вдома обов'язково проведіть прибирання, щоб біси не сховалися в смітті. Не можна сьогодні вечеряти до першої зірки, а потім можна їсти тільки пісні страви, хоча різдвяний піст давно закінчився. Намагаються зробити багато пісних страв, але непарної кількості. Освячена вода називається йорданською. Перед тим як починати вечеряти, всі в родині повинні випити три ковтки святої води і окропити нею будинок. Тоді вся родина не буде хворіти і буде дуже щасливо жити в багатстві.

Народні прикмети на 18 січня

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Є дуже цікавий звичай. Потрібно поставити чашу з водою і стежити за нею. Опівночі вода повинна колихнутися. Тоді слід як може швидше виходити і дивитися на небо. Вважається, що якщо ви побачите сполохи, то можна загадати будь-яке бажання, навіть попросити про царство небесне, воно обов'язково здійсниться. А на річку або до будь-якого іншого природного джерела треба піти, щоб набрати дуже сильною святої води. Сніг збирають, щоб потім вранці в Водохреща вмиватися талою водою. Тоді обличчя буде білим, чистим і з рум'янцем.

Як повідомляв Знай.uа потрібно добре підготуватися до Водохреща, а ще дізнатися про найголовніші обрядм і прикмети.

Також Знай.uа писав, на Водохреща прийнято поздоровляти один одного зі святом. Найкраще це зробити з допомогою готових привітань.

Нагадаємо, деякі українці можуть безкоштовно пройти медогляд, але так пощастить не всім.