Свято встановили ще в часи апостолів в честь пам'яті хрещення Спасителя Ісуса Христа у водах ріки Йордан. Хрестив Його Іоанн Предтеча (Хреститель). Тоді Ісусу було 30 років і хрещення в такому віці було нормою. Навіть навпаки, хрестили тільки дорослих людей, щоб вони могли відчути віру в Бога й саму релігію. Свято також називається «Богоявлення», тому що під час хрещення Ісуса всім з'явилася Свята Трійця. Тобто на Христа зійшов білий голуб – образ Святого Духа, а голос Батька з небес проголосив Його Сином Божим.

В цей день традиційно здійснюють водосвяття. Воду прийнято святити два рази: спочатку напередодні, у Водохресний святвечір, а потім вже в саме Хрещення. Зазвичай 19 січня йдуть до місцевої водойми і роблять ополонку у вигляді кола, але частіше все-таки у вигляді хреста. Недалеко від неї встановлюють аналой і дерев'яний хрест з крижаним блакитним, символом Святого Духа.

Народні прикмети на 19 січня

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Після літургії всі йдуть до ополонки, де священик служить молебень, а потім тричі опускає у воду хрест, просячи на воду Боже благословення. Далі всі бажаючі починають купатися в ополонці. У народі вважається, що таке купання у крижаній воді на Водохреща може змити всі гріхи з людини, оздоровити тіло і очистити душу. Але церква нагадує, що гріх може простити тільки Господь, тому купання – просто гарна традиція. Основою цієї традиції вважається язичницький звичай, коли проводив ритуал очищення водою. Тоді, в давні часи, вважалося, що ополонку і місце навколо її володіє чарівною силою.

Іноді можливості піти до водойми немає, тоді люди просто приносять у пляшках і інших ємностях воду на освячення. Насправді навіть сніг вважається цілющим сьогодні, а будь-яка вода стає подібна воді Йордану, коли до нього увійшов Спаситель. Водою освячують будинок, людей, додають в їжу, п'ють на голодний шлунок при молитві, окропляють нею вулики, двір, худобу й городи, додають в бочки з вином і в корм домашнім тваринам.

Як повідомляв Знай.uа 19 січня в Україні відзначають Водохреща, не забудьте привітати близьких.

Також Знай.uа писав, існує один суперечливий напій, який продовжує життя.

Нагадаємо, щоб позбавитися від зайвої ваги, яка з'явилася за час свят, потрібно використовувати тільки один простий спосіб.