Сьогодні відзначають день почитання Філіпа II, який був московським митрополитом та його вважають чудотворцем. Але в народі було свято зі своїми традиціями, яке називали або просто День Філіпа, або Будньою Скрутой.

В цей день наші пращури вважали одним із самих небезпечних. На Філіпа, за народним повір'ями, виходить нечисть, так що краще не сперечатися і не затівати конфлікти. Обов'язково потрібно зробити генеральне прибирання і все випрати. Для чоловіків є ще завдання: напиляти дров і почистити двір. Також намагаються добре натопити лазню, в якій слід було попаритися, щоб Святки змилися.

Народні прикмети на 22 січня

На Русі був цікавий звичай в лазні. Той, хто увійде в баню останнім, може покласти свій хрестик за підошву лівого чобота. Потім йому треба сидіти на підлозі, витріщатися в стіну і лаяти все і всіх. Вважається, що тоді банник віддасть цій людині шапку-невидимку. Однак було також і повір'я, що добрій людині банник і так дасть її, просто пошукати треба.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Якщо в цей день ви побачили приємний сон, то його треба обов'язково розповісти. Тоді сновидіння швидко збудеться. А ось кошмари три дні не можна нікому розповідати, щоб не збулися. Але не забудьте поділитися ними потім, тільки тоді це спрацює, як треба.

Свята 22 січня, фото: Пазлы
Свята 22 січня, фото: Пазлы

Ввечері прийнято готувати борщі для сім'ї, а якщо зайде подорожній, то його теж треба ними нагодувати і надати нічліг. Якщо відмовити, то візьмете на себе великий гріх і ваш будинок будуть обходити стороною, а це може значити будь-які біди.

Дівчата на виданні теж раніше готували борщ і звали неодруженим хлопцям з округи. Пробуючи страву, вони розуміли, що дівчина - гарна господиня, а значить і дружина.

Якщо ж ви збираєтеся проводити в лазні які-небудь старі ритуали, і будете звертатися до Банника, то будьте обережні. Це дуже зле створіння, яке потрібно спочатку задобрити. Духу приносять половину житнього хліба, яку посипають сіллю. Наприклад, це потрібно зробити, якщо проводите відворот коханки від вашого чоловіка. Для потрібно зупинитися перед входом і вклонитися Баннику, а потім занурити березовий віник в холодну воду в тазу і сказати: «Банник, дари мої прийми і скоріше допоможи, суперницю з дому вижени». Воду потрібно вилити за двором, а віник залишити під лавкою в лазні, ним потім буде паритися чоловік через тиждень. До віника потрібно ще покласти якісь частування або солодощі для духа лазні.

Як повідомляв Знай.uа міністр освіти Єгор Стадний анонсував зміни для студентів.

Також Знай.uа писав, як і хто може отримати субсидію за новими правилами.

Нагадаємо, в Україні проходить святкування Дня соборності, історію свята повинен знати кожен.