Сьогодні в народі відзначають Григорія Літовказника. Так назвали свято, тому що в православ'ї вшановують святителя Григорія Нісського, а прізвисько Літовказник він отримав, тому що з 23 січня дізнавалися про погоду на літо. Хоча іноді його називали і просто День Григорія.

Дивились сьогодні за погодою, бо можна було дізнатися про те, якою вона буде протягом усього літа. Вітер південний обіцяв часті грози, а сухий сніг майбутню засуху. Це була не єдина прикмета, але найвідоміша, так що саме за неї день і отримав свою назву.

Народні прикмети на 23 січня

Наші предки в цей день планували весняні роботи, готували інструменти до цього часу, ремонтували та фарбували, що потрібно. Обов'язково перевіряли запаси зерна і перебирали його. Те, що побільше залишали на посадку, а менші зернятка потрібно було перемолоти на борошно. Ще просили духа, що живе в сіні, щоб він подбав про господарство і не дав мишам з'їсти сіно та зерно. Звали його Стоговим, йому потрібно було обов'язково поклонитися, подякувати за те, що він вже зробив і принести свіжий коровай.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Є повір'я, що якщо у цей день три рази обійти стіг проти годинникової стрілки, а потім принести додому трохи сіна від нього, то так можна отримати багатство. За традицією сьогодні готують страви з м'яса, щоб бути сильними і здоровими, а ще не знати голоду протягом року. Якщо ж ви побачите поганий сон, то він збудеться через рік, а якщо хороший – через 2 тижні.

Свята 23 січня, фото: artfile.ru
Свята 23 січня, фото: artfile.ru

Можна зробити оберіг для дитини, взяти нитку від плаття, яке носили більше року. Нею потрібно підшити поділ натільної сорочки немовляти, щоб передати свою силу та захистити від будь-яких бід.

Є деякі речі, яких навпаки варто уникати. Наприклад, 23 січня не виносьте сміття з хати, щоб не викинути удачу разом з ним.

Як повідомляв Знай.uа українки зможуть виходити на пенсію у 50, але треба для цього потрібно постаратися.

Також Знай.uа писав, що починається «податковий терор», що ще придумали «слуги народу»?

Як повідомляв Знай.uа при вступі у вищі навчальні заклади будуть деякі зміни для студентів.