«Не можна, однак, безкарно ґвалтувати свою природу. Вона неодмінно помститься за себе. Це все одно, що змусити волосся, якому призначено рости назовні, змінити напрям і вростати в тіло; якби такий досвід був можливий, в результаті вийшло б запалення і сильний біль», писав Джек Лондон в романі «Біле ікло».

Дійсно, навряд чи його персонажі, суворі північні чоловіки, були знайомі з проблемою вростання волосся. Але в наш час подібний (і не найприємніший) досвід є у кожного. Так що ж потрібно робити, щоб мати справу з такою неприємністю якомога рідше?

Причини вростання волосків

Найчастіше врослі волоски з'являються після гоління. І можна було б назвати бритву головним винуватцем неприємності, але справжні причини лежать трохи глибше.

На генетичному рівні «пощастило» бути в групі ризику псевдофоллікуліта власникам жорсткого і кучерявого волосся. У такого волосся вигнуті фолікули, які, буває, направляють ріст не в потрібну сторону.

Звичайно ж, справа може бути і у вищезгаданому голінні, особливо, якщо цей процес виконується неправильно. Якщо не користуватися спеціальними зволожуючими засобами або хоча б водою, бритва залишає гострі кінчики волосся, що легко врізаються в шкіру.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Вростання волосся
Вростання волосся // lifehacker.ru

Стикаються з вростанням і ті, хто звик натягувати шкіру в процесі гоління. На перший погляд, це дає позитивний результат, насправді — загострені волоски залишаються під шкірою, звідки не завжди можуть вибратися назад.

Не тільки депіляція за допомогою бритви може стати причиною вростання. Часто проблема виникає і після воску або крему. По-перше, частина волосся може залишитися під шкірою. По-друге, волоски з часом стають тоншими, і не можуть пробитися крізь шкіру, особливо суху. Такий волосок починає закручуватися в формі спіралі, змінюючи напрямок росту.

Так, проблема може бути і в стані шкіри. Якщо відмерлі клітини епідермісу не відлущуються вчасно, вони можуть перешкоджати росту волосся, закупорюючи фолікули.

Як не дивно, на виникнення псевдофоллікуліта впливає і мода. Занадто тісний обтягуючий одяг може спровокувати вростання волосся. Особливо часто з цим стикаються жінки, які жертвують зручністю нижньої білизни заради краси, а потім страждають від вростання волосся на лобку. Крім цього, часто вростає волосся під пахвами і на ногах.

У чоловіків же проблемними зонами, звичайно ж, є обличчя і шия — тобто зони, де росте волосся, що страждає від частого гоління.

Вростання волосся на обличчі
Вростання волосся на обличчі // britvamag.com.ua

Симптоми псевдофоллікуліта

Ясна річ, основний симптом, він же — головна проблема — вростання волосся. Однак є й інші прояви, що доставляють не менше неприємностей.

Часто вростання волосків супроводжується гнійничкові запаленнями (пустулами) або просто горбками на шкірі (папулами). Вони викликають свербіж і навіть больові відчуття. Їх поява супроводжується почервонінням шкіри, що починається відразу після видалення волосся.

Навколо врослого волоска шкіра часто темніє, іншими словами — виникає гіперпігментація.

Псевдофоллікуліт легко переплутати з акне (або висипом вугрів). Однак, якщо придивитися до утворень на шкірі, в більшості випадків можна визначити, чи є всередині вросле волосся.

Як запобігти проблемі

Навіть якщо у вас жорстке волосся, схильне до вростання, ризик можна мінімізувати. В першу чергу, потрібно дотримуватися рекомендацій з видалення волосся.

Перед голінням потрібно очистити шкіру за допомогою скрабу. Так ви видалите бруд і омертвілі клітини. Перед цим не зайвим буде розпарити шкіру в гарячій воді, щоб розкрилися пори. До того ж, волосся після такої процедури стане м'якшим і легше піддасться видаленню.

Підготовка до гоління ніг
Підготовка до гоління ніг // mysonnik.com

Завжди використовуйте засіб для гоління. Не заощаджуйте на бритві — вона повинна бути досить гострою, щоб видаляти всі волоски одним рухом. Кілька разів проводити бритвою по одній і тій же ділянці — дуже шкідливо для шкіри. До речі, рухи бритвою потрібно здійснювати у напрямку росту волосся, а не проти, як багато хто звик вважати.

Гоління не тільки видаляє волосся, але і сушить шкіру. Після епіляції необхідний рівень вологи потрібно відновити — скористайтеся для цього зволожуючим кремом або молочком після гоління. В аптеках зустрічаються також лосьйони проти вростання волосся — якщо попередні дії раптом не дали результату.

Якщо ви регулярно зустрічаєтеся з проблемою вростання після гоління або воскової епіляції, розгляньте альтернативні способи видалення волосся. Лазерна або фотоепіляція, як правило, обходяться без подібних наслідків, оскільки відбувається руйнування самого фолікула, і волосся після цього не зростає, а отже, не вростає. Можливо також, вам більше підійде шугарінг або видалення зайвої рослинності за допомогою епілятора. Якщо можете, тимчасово утримайтеся від видалення волосся, дайте шкірі відновитися, а волоссю — відрости хоча б на кілька міліметрів.

Лазерна епіляція
Лазерна епіляція // cosmolux.com.ua

Доглядати за шкірою потрібно постійно, очищати її і зволожувати.

Як боротися з врослим волоссям

Якщо врослий волосок не доставляє хворобливих відчуттів, дайте йому трохи часу, щоб самостійно вибратися на поверхню. Не потрібно намагатися його виколупати, утримайтеся також від гоління проблемної області. А ось приділити більше уваги її очищенню буде не зайвим. Скористайтеся скрабом (не частіше, ніж раз на кілька днів), підберіть спеціальний відлущуючий спонж. Можете спробувати скористатися також засобом від акне на основі саліцилової кислоти. Головне — не перестарайтеся, щоб не додати до проблем ще й роздратування шкіри.

Якщо ви не володієте достатнім терпінням, і хочете швидко позбутися врослого волосся, можете спробувати зробити компрес з олією чайного дерева. Змочіть серветку водою, додайте пару крапель олії і прикладіть до місця вростання волосся на кілька хвилин.

Інший засіб, яке може впоратися з врослими волосками — іхтіолова мазь. Її потрібно нанести на область, де вросли волоски, закрити харчовою плівкою і залишити на ніч. Така процедура допоможе видалити омертвілі частинки епітелію, з якими не справляються скраби.

Якщо після цієї процедури кінчик волосини з’явиться назовні, акуратно витягніть його пінцетом. В іншому випадку доведеться вдатися до рішучих дій і дістати волосся зі шкіри вручну. Для цього, крім пінцета, вам знадобиться голка.

Зрозуміло, перш ніж порушувати цілісність шкіри, її потрібно ретельно очистити і продезінфікувати. Інакше втручання загрожує наслідками більш неприємними, ніж просто вросле волосся.

Продезінфікувати потрібно також голку і пінцет, а також обробити спиртом руки. Далі — справа техніки. Волосинку потрібно акуратно підчепити голкою і витягнути пінцетом, після чого знову обробити шкіру. Підійде будь-який антисептик — хлоргексидин, мірамістин, розчин фурациліну.

Видалення врослого волоска
Видалення врослого волоска // i.ytimg.com

Цей спосіб підходить, щоб прибрати врослі волоски на тілі. А ось якщо проблема утворилася на обличчі, від подібних дій краще утриматися. Шкіра обличчя більш чутлива, і не виключено, що після такого втручання доведеться лікувати запалення, пігментні плями або прищі.

Якщо область, де є врослі волоски, запалена: горбики наповнюються білим або жовтим гноєм, а дотики викликають біль, скористайтеся стероїдних кремом, наприклад, кортізолом. Тільки після того, як ви позбудетеся інфекції, можете приступати до видалення волосків. Інші приводи запідозрити запалення — почервоніння шкіри і її більш висока температура в проблемних зонах.

Якщо запалення не проходить, або гірше того — розростається, зверніться до дерматолога. Він визначить причину проблеми і призначить лікування.