В народі відзначають день Аксіньї або Ксенії. Його також називали Весноуказчиком, а Аксенію – Полузимницею або Полухлібницею. В народі часто називали Ксенію Аксенією, так як це було звичніше селянському вуху. Але це похідні імена. А взагалі сьогодні відзначають день Ксенії Петербурзької за християнським календарем.

Ксенія рано овдовіла і її найбільше хвилювало те, що її чоловік помер дуже скоро і не встиг покаятися. Щоб не прирікати коханого на вічні муки, вона вирішила все життя витратити на те, щоб вимолювати прощення у Господа для свого чоловіка. Коли закінчилися похорони, Ксенія віддала все, що в неї було, вдяглась в одяг чоловіка і стала юродивою. Її зарахували до лику святих тільки в 1988 році, а також вважається, що ще за життя у неї були здібності до зцілення, вона могла направляти і передрікати майбутнє.

Свята Ксенія Петербурзька, фото: К Истине
Свята Ксенія Петербурзька, фото: К Истине

Чого не можна робити

У цей день існує безліч заборон, тому що день вважали дуже поганим. Не можна стригти волосся, нігті, міняти постіль на чисту, не підмітайте і не періть. Також не бажано ставити квас або брагу, тому що якщо вони вийдуть гіркими або кислими, то осінь буде голодною. Нова постіль забере у вас здоров'я, а обстрижені нігті принесуть судоми. Ні в якому разі не розповідайте свої сни. Якщо вони хороші, то не збудуться або все буде так, як ви не хотіли. А ось кошмари здійсняться в точності. Також заборонено шити, в'язати, ткати, вишивати, підмітати.

Народні прикмети на 6 лютого

Популярні новини зараз
Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Прикмети, прислів'я та повір'я

  • Безвітряна погода говорить про теплий і ясний липень.
  • Цей день повністю показує погоду на всю весну.
  • Завірюха на День святої Ксенії – значить може не вистачити корму худобі.
  • Став дешевший хліб – треба чекати врожайного року.
  • Якщо ви побачили зірки на небі, то скоро буде тепло, а якщо їх мало – негода.
  • Люди, які народилися в цей день, будуть відмінними землеробами.

Як повідомляв Знай.ua, чому в Україні люди живуть так бідно, хоча у нас багато нафти і газу.

Також Знай.ua писав, що тепер студенти зможуть отримувати не тільки стипендію, але і зарплату.

Нагадаємо, пенсійні виплати будуть підвищувати три рази в цьому році.