Злочинці, які дурять людей через інтернет нічим не відрізняються від звичайних шахраїв. У разі затримання таких осіб, правоохоронці інкримінують їм статтю 190 Кримінального кодексу України – заволодіння чужим майном за допомогою введення в оману або зловживання довірою іншої людини. Карається штрафом, громадськими роботами, виправними роботами або обмеженням волі на строк до трьох років.

Але цей вид шахрайства відрізняється тим, що:

  • контакт між потерпілим і правопорушником відбувається через інтернет
  • жертва не бачить і майже ніколи не знає зловмисника особисто
  • передача грошей або майна відбувається дистанційно

Розслідуванням таких правопорушень займається спеціальний відділ правоохоронних органів – кіберполіція.

ноутбук
ноутбук

Види шахрайства в інтернеті: 5 поширених схем

1. Фішинг

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Найстаріший вид шахрайства в інтернеті. Його ціль – отримання логіна та пароля користувача з метою подальшого використання його особистих даних – платіжних, наприклад.

Приклади фішингу в інтернеті:

  • розсилка з електронної пошти, схожої на адресу відомого бренду з проханням авторизуватися на сторонньому ресурсі
  • використання сайтів, майже ідентичних популярним інтернет-магазинам, фінансовим організаціям і соцмережам
  • привітаннями про виграш у розіграшах, в яких ви не брали участь.

2. Шахрайство з банківськими картами
Це може статися з кожним, хто повідомив третім особам свої платіжні дані – номер картки, термін дії та CVV-код або втратив свою банківську карту і не заблокував її. В такому випадку шахрай може користуватися грошима іншої

3. Фіктивні інтернет-магазини
Шахрай зв’язується з користувачем від імені представника магазину і просить перевести частину або всю суму оплати за бажаний товар. Після отримання грошей шахрай залишить жертву без товару.

4. Пропозиції допомоги в погашенні боргу
Шахрайство спрямоване на користувачів, які оформили швидкий кредит онлайн або банківський займ і бажають вигідніше його позбутися.
Але насправді – такі "помічники" частіше є шахраями, які знайшли дані про клієнта. Їхня головна мета – переконати такого позичальника, що вони зможуть позбавити його від кредиту. І як тільки це вдасться, вони попросять аванс, після отримання якого, змінять контактні дані.

5. Пропозиції швидкого заробітку
Хоч всі знають, що безкоштовний сир лише у мишоловці, проте від пропозиції швидкого заробітку важко відмовитись. Головне не погоджуйтеся платити жодні аванси та кошти наперед.

Людина за ноутбуком
Людина за ноутбуком

Три поради як не стати жертвою шахраїв в інтернеті:

1. Не надавати особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах.

2. Не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.

3. Не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів часто виявляються шахраями.

А якщо ви таки стали жертвою, то перше, що потрібно зробити – звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером 102 або вирушайте до найближчого відділення, зібравши всі докази факту шахрайства.

Нагадаємо, державний банк "ПриватБанк" не зміг захистити гроші клієнтки і їх без підтвердження в один клік перевели до себе на рахунок шахраї.

Як повідомляв портал "Знай.uа" експерт розповіла, як вигідно придбати житло і не стикнутися з шахраями


Також Знай.uа" писав, що у законопроєкт №257, який забороняє повернення банків їхнім колишнім власникам, додали суттєві правки, які дають шанси колишнім власникам Приватбанку отримати компенсацію.