В народі відзначають свято Федір Поминальник, так як за православним календарем це день пам'яті Феодора Студита, який був ігуменом і преподобним. Але Поминальником він став не просто так. Вірили, що душі мертвих родичів відвідують свої будинки, однак з ними можуть пройти і різні злі духи.

Феодор жив у Константинополі в VIII столітті і вже тоді був різнобічно освіченою людиною. У 796 році його заслали в ув'язнення, тому що він дуже ревно дотримувався церковних правил і навіть викрив беззаконня імператора Костянтина VI. Але коли почала царювати Ірина, його повернули із заслання навіть дали керувати запустілим Студійський монастирем.

Свята 8 лютого, фото: wikiwand
Свята 8 лютого, фото: wikiwand

Чого не можна робити

Грішити ніколи не можна, але сьогодні – особливо. Кожна ваша погана справа буде вважатися за три. А найбільше це відноситься до невиконаних обіцянок, тому не розчаровуйте оточуючих, щоб потім не було погано вам самим. Не варто мести підлогу або мити її, так ви виметете удачу і здоров'я з вашого будинку, краще взагалі нічого не прибирати та не викидати. Одягайте тільки чистий одяг, і думки також тримайте в чистоті. Не сваріться і краще не виходьте з дому без оберегів, вам можуть наврочити.

Народні прикмети на 8 лютого

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року
Показати ще

Прикмети, прислів'я та повір'я

  • Безвітряна і ясна погода у цей день обіцяє швидкий прихід весни.
  • Якщо собака качається по землі, значить потрібно чекати вітру.
  • На Федора ні з того ні з сього почалася завірюха, значить зимі ще довго бути.
  • Почали хором мукати корови – пророкують снігову бурю.
  • Якщо ви щось втратите в цей день, то навряд чи потім знайдете.
  • Будете сильно веселитися, значить скоро будете сильно плакати.

Як повідомляв Знай.ua на дорогах в Україні з'являться нові знаки, на яких написано «Зелена хвиля». Водіям розповіли, як їх треба розуміти. Але скористатися ними навряд чи вийде, так як вони розраховані тільки для ідеальних умов.

Також Знай.ua писав, у березні українці зможуть вдосталь відпочити, так як крім звичайних вихідних буде ще один додатковий. Так вийшло дуже просто і навіть банальної причини.

Нагадаємо, діджіталізація триває і Михайло Нефьодов вже похвалився першими успіхами нової програми для документів «Дія». З'явилася перша статистика використання.