Авіакатастрофа літака "Межданародных авиалиий України", яка відбулася 8 січня, недалеко від Тегерана, опинилася в епіцентрі жорсткого політичного і військового напруги між Іраном і Сполученими Штатами Америки.

Відразу після приходу 2020 року, 3 січня, американські спецслужби ліквідували в Багдаді командувача іранськими спецпідрозділом "Кудс" Касема Сулеймані, а відповідь в ніч на 8 січня Іран запустив кілька балістичних ракет по військових об'єктах США в Іраку. Про це нагадують українські ЗМІ.

Троща літака МАУ в Ірані, фото: Getty images
Троща літака МАУ в Ірані, фото: Getty images

Залишається багато питань, про те, як місяць потому йдуть справи з розслідуванням щодо справи катастрофи борту МАУ.

Прощання з ангелами МАУ, фото: Апостроф
Прощання з ангелами МАУ, фото: Апостроф

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

"Коли офіцер Корпусу вартових Ісламської революції помітив нібито невідомий літак поблизу міжнародного аеропорту Тегерана, у нього були секунди, щоб вирішити, як реагувати. За чотири години до цього Іран здійснив обстріл американської бази і тепер готувався до відповіді США. Офіцер намагався дістатися до командного центру, щоб отримати дозвіл на відкриття вогню, але не зміг. Тому він вистрілив з зенітної ракети. За лічені хвилини вищі командири армії Ірану зрозуміли, що вони збили пасажирський лайнер. І тоді почали замітати сліди", — пише The New York Times.

Аварія МАУ, фото 33 канал
Аварія МАУ, фото 33 канал

Що чути від Тегерана

Відомо, що 1 лютого державне ЗМІ Ірану написало, що Тегеран і Київ разом розшифрують дані бортових самописців збитого літака МАУ. Також в Ірані заявили, що комітет з розслідування катастрофи боїнга вивчає різні аспекти інциденту. А 7 лютого посол Ірану в Україні Манучехр Мораді повідомив, що чорні ящики рейсу PS752 передадуть в Київ, якщо їх не зможуть розшифрувати в Тегерані. В той же час сім'ї загиблих в авіакатастрофі українського літака в Ірані отримували пропозиції від Тегерана про компенсацію до 80 тис. дол.

Рябошапка, фото з вільних джерел
Рябошапка, фото з вільних джерел

Якою інформацією володіє Київ

Незважаючи на нещодавні заяви Ірану про співпрацю у проведенні розслідування катастрофи літака МАУ, генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що Тегеран не підтримує контакт з Україною.

Нагадаємо, брат загиблого депутата приніс на прощання дві цукерки і зворушив зізнанням, відео.

Як повідомляв Знай.uа катастрофа літака МАУ спровокувала бунт в Канаді - Іран буде покарано.

Знай.uа писав, 49-річний депутат загинув в авіакатастрофі, рятувальники показали кадри з місця падіння вертольота.