Є невелика плутанина, коли відзначають Масляну, тому що у неї не завжди одна дата, вона змінюється в залежності від святкування Великодня. У 2020 році Масляну відзначають 1 березня. Тому початок святкувань, а саме Масляного тижня починають ще в лютому – 24 числа. Це свято відзначають тільки східні слов'яни.

Хоча дата прив'язана до Великодня, але і до християнства відзначали Масляну. Складно уявити скільки традицій загубилося у віках, але тоді свято було приурочено до весняного рівнодення. Наші предки тоді прославляли Ярила (бога сонця в слов'ян) або ж, за деякими іншими версіями, Велеса (покровителя домашніх тварин). Тобто це весняне свято і були дуже яскраві народні гуляння. Також це – останнє свято перед Великим постом, а значить це час, щоб пробачити образи та помиритися з собою та з оточуючими.

Масляна, фото: Город+
Масляна, фото: Город+

Традиції свята Масляна

У понеділок прийнято зустрічати Масляну, потрібно було випекти перший млинець. Його віддають тільки бідним людям, щоб вони пом'янули душі мертвих. У вівторок наші предки влаштовували для молодих людей оглядини. Теща повинна пригостити зятя млинцем, який сама спекла в середу. На четвертий день каталися на санках. В кінці робочого тижня зять повинен покликати тещу на частування. А в суботу проводять зовичні посиденьки. Далі йде прощена неділю, коли просять вибачення у всіх, кого могли образити. В цей же день є традиція спалювати опудало Масляної.

Зараз же ми просто радіємо безлічі різних млинців, випікаємо їх до кінця Масляної. Саме в цей період їх можна з'їсти майже в будь-якому закладі з різними начинками і приготованими з різних інгредієнтів. Але є і народні гуляння, які відрізняються у різних містах. У традиціях залишилася батьківська поминальна субота і прощена неділю.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua Польща вирішила змінити міграційну політику. Українці можуть збирати валізи і їхати геть.

Також Знай.ua писав, аферисти придумали новий спосіб обманювати людей, будьте обережніше біля банкомату.

Нагадаємо, отримувачів субсидій ще раз перевірять на те, заслуговують вони пільги чи ні.