З'явилася інформація, що Євросоюз впроваджує нові правила перетину кордонів. Українські журналісти спробували з'ясувати, як це вплине на життя простих громадян і чи доведеться тепер залишити на кордоні більше грошей.

безвіз
безвіз

Відомо, що з 2021 року Євросоюз запроваджує Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS). Через це умови безвізових подорожей зміняться не тільки для українців, але й для громадян Великобританії, Бразилії, США, Японії, Канади, Австралії та інших країн.

Аеропорт, фото: Уніан
Аеропорт, фото: Уніан

Після того, як зміни запрацюють, для подорожі в Євросоюз українцям потрібно буде заповнити онлайн-заявку і отримати дозвіл. За кожне звернення потрібно буде сплатити комісію в розмірі 7 євро (для осіб, молодше 18 і старше 70 років - безкоштовно). Дозвіл буде дійсним протягом трьох років або до закінчення терміну дії закордонного паспорта.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Паспорт, фото: gettyimages
Паспорт, фото: gettyimages

Нову систему вводять, в першу чергу, через наплив біженців до країн Європи. Очікується, що вона дозволить ефективніше виявляти міграційні порушення. А тим, хто подорожує, система допоможе заощадити час на кордоні.

Безвіз з ЄС, через що можуть відмовити у в'їзді?

Відмовити у в'їзді можуть, якщо у прикордонників виникнуть сумніви щодо мети вашої подорожі, здатності її оплатити або, якщо ви перевищили дозволений термін перебування в Євросоюзі без візи. В'їжджати до ЄС без візи можна тільки з біометричним паспортом, а перебувати там не більше 90 днів на півроку. Такі правила в'їзду в Європу для Української працюють з 1 вересня 2017 і поширюються тільки на короткі туристичні подорожі.

На кордоні, фото Уніан
На кордоні, фото Уніан

У кожній країні ЄС є власний денний прожитковий мінімум, тому прикордонник може запитати, чи є у вас з собою необхідна сума. Втім, за безвізовим режимом в ЄС їздять навіть автостопери, якщо зможуть пояснити, як харчуватися і де ночувати. І, головне, доведуть, що не планують залишатися в ЄС.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, віза в Європу значно подорожчала, скільки заплатять бажають перетнути кордон.

Як повідомляв Знай.uа Польща масово відмовляє українським заробітчанам, вражаюча статистика.

Знай.uа писав, Британія "прорубала" Україні вікно в Європу і натякнула на безвіз.