Пенсії в Україні у 2020 році зможуть оформити пенсіонери за віком з необхідним страховим стажем до 27 років. А до 2028-го році ця цифра зросте до 35-ти років. Однак не всі встигнуть набрати необхідний трудовий стаж. Згідно з оцінками експертів, до закінчення пенсійної реформи у 2028 році половина людей пенсійного віку не зможуть оформити пенсію в 60 років, оскільки не матимуть необхідного стажу.

У таких випадках в ПФУ передбачено, що роки стажу можна докупити. Законодавством передбачено можливість покупки до п'яти років стажу, при цьому кожен рік обійдеться приблизно у 25 тисяч. Вартість покупки розраховують за формулою, в яку входить розмір єдиного соціального внеску (на сьогодні 1039 гривень). Формула виглядає наступним чином: Стаж = ЄСВ * Коефіцієнт * Кількість місяців.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Розмір коефіцієнта залежить від кількості років, які пенсіонер має намір докупити:

  • 1 рік = 2,
  • 2 роки = 1.8,
  • 3 року = 1.6,
  • 4 роки = 1.4,
  • 5 років = 1.2.

Для прикладу, один рік буде коштувати 1039 (ЄСВ) * 2 (коефіцієнт) * 12 (кількість місяців) = 24 936 гривень. Тобто вартість за 1-5 років наступна: 1 рік - 24 936 грн, 2 роки - 44 885 грн, 3 роки - 59 847 грн, 4 роки - 69 820 грн, 5 років - 74 808 грн. Водночас ці розцінки актуальні для прожиткового мінімуму, який чинний зараз. Після 1 липня 2020 мінімум збільшать, а разом з ним зросте і розмір ЄСВ.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Крім того, стаж можна купити на виплат — тут з формули випадає коефіцієнт і рік обходиться у близько 12 500 грн, незалежно від числа доплачених років. Але при розстрочці не можна буде вийти на пенсію, поки не буде виплачена сума за цей стаж. Оплату за стаж потрібно буде зробити протягом 10 календарних днів після підписання договору.

Які документи необхідно подати у податковий орган за місцем проживання:

  • заява про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або ж про одноразову сплату в систему пенсійного страхування;
  • копія трудової книжки;
  • виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копія паспорта.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше українцям довелося виборювати пенсії через суд, куди поділися заслужені гроші

Як повідомляв портал "Знай.ua", хто платить за комуналку найбільше, з'явився перелік тарифів за регіонами

Також "Знай.ua" писав, що українцям підвищуватимуть пенсійний вік безкінечно, коли чекати заслуженого відпочинку