В народному календарі це дуже цікавий день, в якому безліч традицій, повір'їв і заборон. Вже тоді він був пов'язаний з жінками, а якщо це був невисокосний рік, то відзначався 8 березня. Сьогодні відзначають Полікарпів день, який названий так на честь Полікарпа Смирнського, мученика і єпископа, чию пам'ять відзначає православна церква. Також день ще називали Мойсеєм, Дем'яном, Кислими дівками. Остання назва з'явилася, тому що ті, хто не встиг вийти заміж до цього дня, сумують, адже доведеться їм до літа чекати свого весілля. А так як зараз піст, то ще й вінчатися не можна, та й весільний стіл багатий не накриєш, адже не тільки піст, та ще й припасів толком не було після зими. А вірили, що тоді бідно будуть жити молоді, якщо так провести весілля.

Тому більшість дівчат займалося тим, що намагалися приворожити для себе коханого різними приворотами. Наприклад, ставили опару і чекали, коли вона буде киснути. Тоді треба було підкинути під ворота хлопця наперсток такого рідкого тіста, розповісти, як страждає за нього і сказати, щоб і він кис по ній і тільки її згадував. Далі слід взяти сніг з-під його воріт і в подолі принести до себе у двір.

Свята 7 березня, фото: pixabay
Свята 7 березня, фото: pixabay

Хлопці теж далеко не йшли і намагалися приворожити дівчат, але більш красивим способом. Вони підкидали таємно квітка, який сбрызгивали водою. Ця вода повинна бути недопита хлопцем. Тоді, вірили, любов буде взаємною.

Ще проводили ворожіння на намистинах, проводили час з братами, щоб не набуло чинності повір'я, що якщо дівчина проведе день в жіночій компанії, то весь рік її будуть ігнорувати хлопці. Ще ворожили на пироги з кислою капустою і прагнули ні в якому разі не вбивати павуків. Вони приносять у дім щастя і радість.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua новий прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вже в перші дні почав псувати репутацію нового уряду. Він вирішив подавати воду в Крим. Меджліс вже відреагував на цю безглузде заяву.

Також Знай.ua писав, клієнти популярного банку в Україні Monobank під загрозою, явно кульгає безпека. Людям розповіли, як можна захиститися від зловмисників, хоча служба безпеки працює не на вищому рівні.

Нагадаємо, тепер українцям доведеться платити за світло за повною, ніяких пільгових 100 кВт/рік більше не буде. Як би не старалися, заощадити з міністром енергетики Олексієм Оржелем у вас не вийде.