У цей день православна церква вшановує пам'ять мученика Феодота Киринейского. Також у свята були й інші назви: "Федот – сніговий замет", "Федот весняний", "Вітри-віхровії". На Русі його назвали Ветроносом, через те, що у цей день часто були сильні вітри.

Федот був родом з Галатії, що в Малій Азії, але все життя провів на Кіпрі в Киринії. Коли він тільки прибув туди, то з допомогою сильної проповіді зміг багатьох язичників навернути в християнство. Тому його нагородили високим саном священика. В 4 столітті, коли почали гоніння на християн, заарештували і Феодота, його катували, але від віри єпископ не зрікся. Коли Костянтин Великий звільнив ув'язнених християн, Федот повернувся до своїх обов'язків і помер через два роки.

Чого не можна робити 15 березня

Цей день завжди припадає на час Великого посту. Тому сьогодні не можна скандалити, занадто веселитися, пити алкоголь, потрібно їсти лише сирі овочі і тільки один раз в день після заходу сонця.

Народні прикмети на 15 березня

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Приказки та прикмети:

  • Федот Ветроніс — скрізь суне свій ніс.
  • Євдокія Федота не запитала, весну спорядила, а він то дах зірве, то стіс розворот, мужиків турбує.
  • Яка погода 15 березня, таким і липень буде.
  • Якщо весь день йде сніг, значить, тепло настане нескоро.
  • Довгі бурульки означають довгу весну.
  • Морозний день – будуть проблеми із запасами корму для худоби і сінокосом.
  • Якщо Авдотья і Федот були ясні, то Єгорій (6 травня) і Микола (22 травня) теж будуть ясними. Якщо ж йшов дощ — це обіцяє мокре літо.
  • Якщо дме теплий південний вітер, то літо буде дощовим і теплим. Холодний північний вітер зі снігом віщує, відповідно, холодне літо.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, раніше в Італії від коронавірусу пішла з життя українка, перші деталі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", охоплена коронавірусом Італія бореться з епідемією гумором і лопатою - ось як треба пити каву.

Також "Знай.ua" писав, ″Попісяйте на манту і коронавірус пройде″- Ігор Лесєв розніс в друзки ″карантин Зеленського″.