Відвідуючи іноземні сайти, ми часто задаємося питанням, як правильно прочитати ту чи іншу інформацію. Звичайно, можна скористатися перекладачем, скопіювати текст і перевести в онлайні, а можна і відразу налаштувати в браузері функцію перекладу тексту на необхідну мову, наприклад, російську. Ми розповімо, як саме це зробити і що краще встановити на різні браузери і ОС.

Найбільш популярним є перекладач від Google. Ним можна користуватися в режимі онлайн, зайшовши на сайт перекладача і копіюючи необхідний текст, а можна використовувати його в якості плагіна або доповнення для браузера.

Google Chrome

Зазвичай сам браузер пропонує переводити іноземні сторінки. Спливає віконце вгорі сайту і питає, чи потрібен нам переклад. Можна погодитися і побачити перекладений текст або відмовитися, і переглядати сайт на оригіналі. У першому випадку переклад, як правило, дослівний, можуть бути неправильні відмінки, однак зміст тексту і специфічні слова будуть переведені коректно.

Гугл хром. Скріншот з відео. YouTube
Гугл хром. Скріншот з відео. YouTube

Так, відзначимо відразу, що багато перекладачів далекі від досконалості і показують текст часто в неправильних відмінках іноді спотворюють закінчення, але сама суть написаного все одно стає ясніше.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Якщо ж такої пропозиції про переведення в Гуглі немає, то можна його викликати самостійно. Всього лише на порожньому місці без зображень натиснути правою кнопкою миші і вибрати пункт «Перекласти на російську (українську)».

Також значок автоперекладача Хрому можна знайти в правому кутку адресного рядка. Натиснувши на нього можна повернути і в початкове положення сторінку (на рідну мову).

Розширення для Google Chrome

Ще один спосіб перекладу сторінок - це встановити розширення для браузера. Вони практичні і безкоштовні. Це Select to Translate, стандартний перекладач в Хром і ImTranslator. Також є LinguaLeo English Translator. Для того, щоб скористатися ним потрібно створити обліковий запис і увійти в обліковий запис після установки розширення. Користуватися дуже просто, всього лише потрібно виділити фрагмент для перекладу і натиснути правою кнопкою миші на пункт «Перевести». В інших розширеннях-перекладачів цього браузера той же принцип роботи - виділяємо цікавить текст, натискаємо правою кнопкою і знаходимо пункт про переведення.

Включення перекладу сторінок і додавання нової мови

Іноді після відхилення запиту про переведення сайтів скористатися ним не виходить. Це відбувається через те, що необережно була встановлена ​​галочка навпроти пропозиції «Ніколи не перекладати». Виправити це легко: заходимо в розділ налаштувань браузера «Мова», якщо потрібну мову в списку є, то натискаємо просто кнопочку налаштувань праворуч від нього і відзначаємо пункт «Пропонувати перевести сторінки на цій мові». Додаємо мову в пункті «Додати мови» в цьому ж меню.

Перекладаємо тексти на Андроїд в Chrome

Якщо на смартфоні встановлено додаток «Google Перекладач», то все просто: виділяємо текст в будь-яких додатках і браузерах, і переводимо.

Якщо додатки немає, заходимо в налаштування браузера, в «Додатково», «Налаштування сайту» і «Перекладач».

Перекладач на смартфоні. Скріншот з відео. YouTube
Перекладач на смартфоні. Скріншот з відео. YouTube

Opera

Персональний автоматичний перекладач у Опери відсутня, але творці браузера компенсували це великою кількістю додатків і розширень для перекладу сторінок. Можна встановити той же перекладач від Гугл, якщо вам так буде зручніше.

Mate Translate - популярне розширення 2019 роки для перекладу сторінок і тексту. Він здійснюється звичним способом виділяємо, натискаємо правою кнопкою і переводимо.

Page Translator - розширення для опери, перекладач саме для перекладу іноземних інтернет-сторінок.

Скріншот з відео. YouTube
Скріншот з відео. YouTube

Створення кнопки перекладу

Ще один спосіб швидко переводити сторінки сайтів - встановити спеціальну кнопку від Google. Це дуже зручна функція, якщо ви часто відвідуєте іноземні сайти. Для її установки слід в меню налаштувань Опера поставити мітку «Показати панель закладок». Далі потрібно перейти на сайт translate.google.ru/translate_buttons і вибрати російську мову, потім перетягнути кнопку на панелі закладок.

Safari

Якщо ви користуєтеся цим браузером на комп'ютері, то найпростіше буде завантажити розширення і включити його. Рекомендований додаток для перекладу з англійської і на англійську - «Translate». Ця програма використовує сервіси Гугл і Майкрософт. Іконка програми буде додана в Сафарі близько адресного рядка зліва, клікнувши на неї. Спливає інтуїтивно зрозуміле меню, в якому можна вибрати потрібну мову перекладу та інше.

Safari на iOS

На Айфоні або IPad можна скористатися автоматичним перекладачем, який пропонує зробити переклад або зачитати вголос інтернет-сторінки. Обидві дії відбуваються не в браузері, а в самому додатку, що може бути не дуже зручно. Всього підтримується близько сотні іноземних мов. Заходимо в сам браузер, натискаємо «Поділитися» і «Ще», активується додаток.

Перекласти сторінки або текст на телефоні з ОС Андроїд можна також за допомогою перекладача від Microsoft. В налаштуваннях потрібно буде вибрати, на яку мову перекладати в Safari. Додаток може працювати приблизно з 60 мовами. Виділивши текст на перекладеної сторінці, ви побачите його оригінальний варіант.

Firefox

У браузері Мозила його також немає за замовчуванням і автоматичні переклади без додаткових розширень недоступні. Але це не велика проблема. На допомогу знову ж прийдуть старі добрі доповнення. Рекомендується встановлювати їх з офіційної сторінки Mozilla Firefox. Це можуть бути ті ж розширення Mate Translate, Перекладач Google, ImTranslator та інші. Після установки, як і в Хром, буде спливати віконце у верхній частині сторінки з пропозицією її перекласти. Відключити цю функцію, щоб не набридала або включити її назад можна за допомогою налаштувань розширень в браузері.

Для мобільної версії потрібно буде встановити розширення, наприклад, Tap Translate. Воно буде переводити виділений текст на будь-яку з доступних мов (підтримується російська).

Яндекс.Браузер

Щоб переводилися сторінки з будь-якої мови в цьому браузері, можна скористатися вбудованим перекладачем «Яндекс.Перекладач». Він також відображається в адресному рядку і пропонує переводити сторінки до тих, пір, поки ви не скасуєте цю дію, встановивши галочку напроти пункту «Ніколи не перекладати цей сайт».

Скріншот з відео. YouTube
Скріншот з відео. YouTube

Ще спосіб перевести сайт вбудованим перекладачем - за допомогою натискання правої кнопки миші і меню «Пекласти на російську». Таким же чином можна переводити окремі слова і виділений текст. Задати налаштування перекладача можна у відповідному меню, «Мови» ховаються внизу в «Показати додаткові налаштування».

Скріншот з відео. YouTube
Скріншот з відео. YouTube

Мобільний телефон і Яндекс.Браузер. Автоперекладом на Android можна скористатися для переведення в інтернеті на мову пристрою по команді користувача. Для цього потрібно зайти в меню і натиснути «Перевести сторінку». Можна вибрати й іншу мову на лівій панелі під час перекладу.