Верховна Рада на позачерговому засіданні парламенту для запобігання коронавірусу COVID-19 встановила штрафи за самовільне залишення місця обсервації (карантину) та підвищила кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. За проект закону №3219 проголосували 344 народних депутати.

Закон передбачає штрафи й навіть позбавлення волі в разі порушення правил карантину. У документі йдеться про роботу з дому і відпустки, декларування доходів, держзакупівлі, ввезення медичних виробів і медичного обладнання. Зокрема предбачається тимчасовий контроль Кабміну за цінами на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари.

Коронавірус, скріншот: YouTube
Коронавірус, скріншот: YouTube

Також уряд зобов'язали у тижневий термін встановити додаткові доплати до зарплати медичним та іншим працівникам, які залучені до лікування людей від COVID-19 – у розмірі до 200% зарплати на період здійснення заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби.

"Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями — тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян" Текст закону

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Водночас порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або свідомо могли спричинити поширення цих захворювань, – карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Верховна Рада, скріншот: Телеграм / PavlovskyNEWS
Верховна Рада, скріншот: Телеграм / PavlovskyNEWS

У разі якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

"Тимчасово, для здійснення заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом міністрів". Текст закону

Крім того Кабінет міністрів постановив обмежити пасажирські перевезення по всій території України. Під заборону, зокрема, потрапляють залізничні, авіаперевезення та метро. Як і вимагав президент Володимир Зеленський, з 17 березня до 3 квітня Кабмін постановив заборонити роботу метрополітену в Києві, Харкові та Дніпрі. З 18 березня до 3 квітня заборонять перевозити більше 10 пасажирів в трамваях, тролейбусах, автомобілях та автобусах.

Коронавірус в Україні, скріншот: YouTube
Коронавірус в Україні, скріншот: YouTube

З 18 березня до ухвалення окремого рішення заборонили перевозити пасажирів залізницею. Зазначається що окремі рейси все-таки можливі, але рішення щодо них будуть ухвалювати спеціально. Заборона стосується також авіасполучення та міжміських пасажирських перевезень автобусами чи маршрутками. З 17 березня уряд заборонив також проведення всіх масових заходів, в яких бере участь понад 10 осіб. Йдеться про культурні, розважальні, соціальні та релігійні заходи.

Заборонено роботу ресторанів, кафе, ТРЦ, фітнес-центрів тощо. Заклади громадського харчування можуть працювати лише через доставлення. З 17 березня зачиняються магазини, окрім тих, де продають харчі, пальне, засоби гігієни та лікарські засоби.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, автобус з українцями застряг на німецько-польському кордоні через коронавірус. Додому не можуть потрапити 46 осіб — прикордонники не пропускають.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українцям показали перевірені методи захисту від коронавірусу, що радять у МОЗ. Як вберегти себе та своїх рідних від смертельної хвороби

Також "Знай.ua" писав, курці приречені? Які шанси захворіти на коронавірус у любителів цигарок. Оскільки COVID-19 - легеневе захворювання, у багатьох курців виникає питання щодо того, чи підвищується ризик захворіти. Медики дали вичерпну відповідь.