Практичний іспит із водіння сьогодні - прозора процедура. Дізнайтеся, як потрібно складати іспити по-новому, щоб навички майбутнього водії були оцінені належним чином? Який термін дії свідоцтва про закінчення автошколи? І скільки коштуватиме складання іспитів із першого разу в автошколі? Читайте про те, як складаються іспити й тести із водіння у 2020 році.

Здати на права по-новому: що це означає?

Майбутніх водіїв цікавлять сьогодні усі вищеперераховані запитання. Сісти за кермо авта хочеться, звичайно ж, якомога швидше. Але, перш ніж зробити те, потрібно навчитися, освоїти теорію, пройти практику, скласти тести та іспити.

Сьогодні важливо знати, що у 2019-му році було введено принцип відеофіксації. Це нововведення дозволяє ліквідувати суб'єктивну думку. І забезпечує абсолютну прозорість при здачі іспиту із водіння.

Навички майбутніх водіїв оцінюються у такому випадку більш прозоро, тому що дії учня та наставника із іспиту фіксуються за допомогою спецобладнання, встановленого у кожній екзаменаційній машині.

Новий порядок щодо отримання водійського посвідчення почав діяти в Україні не так давно: із осені 2019-го року (кінець жовтня). Щоправда, поправки до законодавства щодо акредитації вітчизняної автошколи були внесені ще весною 2019-го року. Але вступили у силу практично через півроку.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Не можна сказати, що здавати іспит у такому випадку стало складно. Після нововведень на іспиті зменшується адмінтиск на майбутнього водія транспортного засобу. Водіння при відеофіксації спрощує процедуру акредитації та робить її більш прозорою.

Практика із іспиту здається у територіальному центрі Міністерства внутрішніх справ України. Але спочатку тут же необхідно здійснити здачу теоретичної частини іспиту.

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Що стосується терміну щодо закінчення дії свідоцтва після того, як була закінчена автошкола, то він скорочений із десяти до двох років. Коли автошкола вже пройдена, свідоцтво про її закінчення вносять у е-вигляді до ЄР МВСУ.

Як здати на права? Якими повинні бути принципи навчання?

Права видаються, відповідно до віку та транспортних особливостей. У 16 років можна здавати на категорію А. Доступ до категорії В відкритий із 18-ти років. Із цього ж віку можна здавати на B1, С, C1. Доступ до інших вимагає досягнення 19-річного віку: ВЕ, СЕ, С1Е. Категорії D1, D, D1E, DE, T можна освоювати, починаючи із 21-річного віку.

Отримати посвідчення водія не так важко, як може здатися на перший погляд. Найголовніше - не пропускати заняття, вдумливо вчити правила й білети. Адже дехто вважає, що можна сісти за кермо авта й без усього цього, головне, щоб були права.

Ні для кого вже давно не секрет, що в Україні раніше можна було легко й просто отримати водійські права без складання іспитів. Досить було дати хабар - і права у кишені. Нічого практично не здається, заняття ігноруються.

Знаючи Правила дорожнього руху, водій їздить на машині більш впевнено, не допускаючи простих помилок. Наприклад, навіть найпростіше правило їзди за принципом «перешкода справа», якою іноді деякі горе-водії нехтують. Краще, звичайно ж, ходити на заняття, не пропускати уроки, освоювати теорію вдумливо. І тоді наші дороги будуть безпечнішими.

Навчаючись автоводінню, не усі учні вивчають правила. Деякі не знають елементарних простих питань, тому що пропускають заняття. Та й самостійно не намагаються освоїти теорію.

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Щоб не допустити помилок, потрібно не тільки відучитися у автошколі, але й позайматися вдома самостійно. Можна подивитися відеоуроки - і тоді буде легше у освоєнні теорії.

Практика - той період, коли доводиться їздити містом. І часто хтось говорить: «Я боюся! Мені страшно!» Але тут немає нічого страшного, оскільки із майбутнім водієм у машині знаходиться автоінструктор, у якого під ногами такі ж педалі, як у учня.

У будь-який момент він зможе натиснути на потрібну педаль, щоб відреагувати правильно. І запобігти несвоєчасній або неправильній дії учня, якому важливо почати підготовку із самого себе. Треба вдумливо вивчати теорію. Бо часом навіть незнання елементарного знака «поступися дорогою» призводить до непоправних наслідків.

Вчимося освоювати поведінкові фактори водія поступово. І таким же чином готуємося до здачі іспиту. Потрібно ходити до автошколиу, не пропускаючи занять і внутрішнього розпорядку.

Дехто каже: «Хочу швидко навчитися їздити на машині та здати на права!» Але швидко навчитися не вийде. Це досвід, який набувається роками. Той, хто добре відучиться, здасть теорію і практику без проблем, отримає права і зможе нарешті самостійно їздити, буде відчувати себе справжнім водієм, тільки коли проїздить не менше 2-х років.

Водій починає відчувати машину із часом. Щоб добре водити автомобіль, потрібна така ж добра підготовка. Можна читати різні книги із водіння, вдосконалення. Однак для водіння однаково важлива як теорія, так і практика.

Безумовно, перш за все необхідно ретельно готуватися до іспитів, проходити тести. Якщо витратити достатньо часу на вивчення теорії, тоді й здати іспит не складе труднощів. І їздити майбутньому учневі буде набагато простіше, тому що він зможе фокусувати свою увагу й на дорозі, й на знаках.

Хороший водій роками вчиться навичкам їзди по місту. Тобто для кожного важлива і теорія, і практика. Спершу комусь може бути важко їздити, тому що потрібно освоїти коробку передач, вчасно зреагувати на дорожні знаки, різні ситуації, тримати дистанцію до машини, паркуватися і т.д.

Важливо поставити для себе завдання: «Я зможу, зроблю, не боюся, у мене обов'язково усе вийде!» І намагатися добре вчитися, щоб бути повноцінним водієм.

Учні здають на права: яке нововведення планують для них ввести?

У ВРУ зареєстровано також законопроект, що дозволяє майбутнім водіям вчитися самостійно. Такий крок заснований на практичному досвіді цілого ряду країн. Англійці, німці, чехи, поляки й жителі деяких інших країн мають сьогодні право самостійно освоювати Правила дорожнього руху.

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Крім цього, пропонується повернути можливість здавати іспит екстерном. Автори законопроекту говорять про те, що досить часто при підготовці майбутніх водіїв до водіння помічаються грубі порушення.

І це дійсно так. Адже учнів у нас намагалися якомога швидше посадити за кермо авта. Це відбувалося, коли вони ще не знали навіть усіх знаків та Правил дорожнього руху. Не освоївши теорію, майбутніх водіїв садили за кермо і вчили їздити містом.

Більш того, досить часто порушувався внутрішній розпорядок щодо відвідування автошколи. Майбутній водій пропускав заняття, давав хабар і отримував із часом водійські права, не маючи при цьому належних знань, умінь та навичок.

Безсумнівно, усе це - величезна небезпека для інших водіїв та пішоходів. Деякі, сівши за кермо, не дотримуються покладеної швидкості містом, мчать. Інші ігнорують, не пропускають пішоходів на пішохідному переході тощо.

Деякі учні задаються питанням: «Що робити, якщо я не здав або не здала теорію іспиту?» У такому випадку дозволяється пройти повторні тести. Але зробити це такі учні зможуть не раніше, ніж через 3 місяці.

Таким чином, нові ініціативи у законодавстві роблять процес навчання водіння більш безпечним. Отримати водійські права тепер зможуть тільки кращі учні, які дійсно не пропускали теорію, вчили ПДР.

Скільки тепер коштує здати на права?

Давайте більш детально розглянемо калькуляцію витрат. І хоча б приблизно визначимо, у скільки приблизно можуть обійтися сьогодні права без урахування індивідуальних занять із інструктором із водіння.

У середньому розцінки автошкіл України варіюються від 2-х до 6-ти тисяч гривень. На вартість переважно впливає водійська категорія. Найбільш популярна на сьогоднішній день категорія «В».

Середній курс навчання із цієї категорії становить 2-2,5 міс. Заняття включають теорію і практику. Майбутньому водієві доведеться отримати медичну довідку. І після проходження внутрішнього автокурси у школі, здати теорію та практику у МВСУ.

Ціна на категорію А, А1 варіюється від 1900 до 2100 грн. На В, С1, С - до 5500 грн. Теоретичний іспит - це складання тесту на комп'ютері. Після його здачі та проходження практичної поїздки із екзаменатором майбутнього водія можна привітати.

У кожній школі водіння - свої автомобілі для проходження практики. Це можуть бути Daewoo Lanos, Chevrolet Aveo, Renault Megane, Ford Mоndeo і багато інших. Однак фактор того, на якому авто ви будете навчатися, не грає абсолютно ніякої ролі. Головне - бути хорошим учнем. І навчатися навичкам водіння, щоб згодом із упевненістю сісти за кермо власного чи робочого авта.

Фото

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Здати на права по-новому, pexels.com
Здати на права по-новому, pexels.com

Відео