Український психолог, експерт в питаннях дитячої вікової психології Дмитро Карпачов поділився зі Знай.uа актуальними порадами, як батькам з користю провести час у карантині, налагодивши стосунки з дітьми.

Дмитро відомий телеглядачам за програмами "Дорога, ми вбиваємо дітей", "Детектор брехні", "Врятуйте нашу сім'ю", пост-шоу "Дочки-матері" і багатьом іншим. Крім того, зовсім скоро на телеканалі СТБ вийде нове психологічне реаліті "Супермама", ведучим якого буде Карпачов.

Мама з донькою за комп'ютером, фото: pixabay
Мама з донькою за комп'ютером, фото: pixabay

На думку психолога, всі батьки прекрасно знають, що вдома дитину можна зайняти комп'ютерними іграми і переглядом роликів на Ютубі. Адже для багатьох це найефективніший спосіб, чи не так?

"Як зайняти дитини, батьки знають. Але проблема виникає саме тоді, коли дитині не вистачає батьків. Раніше вона не могла до них дотягнутися, тому що всі були на роботі. А тепер улюблені мама й тато поруч", - зазначив він.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Але перебування в карантині не можна назвати для всіх щасливим сімейним часом. Дорослі, якщо можна, перейшли на роботу з дому. І кожен сприйняв це по-своєму: виявилося, що нелегко поєднувати робочі моменти з домашніми. Але це не єдині складності в цій ситуації.

Дмитро Карпачов, фото: СТБ
Дмитро Карпачов, фото: СТБ

Чим зайняти дитину під час карантину: поради Дмитра Карпачова

Більше уваги дитині

Якщо чесно, я б рекомендував батькам халтурити від роботи і приділяти час дітям! Це моя чесна порада. Адже коли, як не зараз, у дітей з'явиться така можливість проводити час з мамою і татом?

Вивчіть інтереси дитини

Інша справа, що батьки не знають, як грати з дитиною і чим з нею займатися. Тут найпростіший варіант – попросити дитину розповісти вам, чим вона по-справжньому захоплена. Вивчіть її улюблені комп'ютерні ігри, подивіться разом улюблені мультфільми. Це перший і найпростіший спосіб.

Якщо хоча б спробувати вникнути в "Minecraft", яким захоплені всі діти, то на це піде кілька вечорів.

Однозначний плюс карантину полягає в тому, що батьки зблизяться зі своїми дітьми. Вони нарешті зрозуміють, що ж їм цікаво насправді. Зазвичай кажуть: "Та моєму синові, окрім комп'ютерних ігор, нічого не цікаво!" Але чому йому цікаві саме ці ігри, у батьків зазвичай немає відповіді. Хоча це прекрасний спосіб зрозуміти дитину. Головне - не засуджувати його інтереси.

Дитина під час гри, фото: pixabay
Дитина під час гри, фото: pixabay

Знайдіть нові розваги

Вище я описав програму-мінімум, а по максиму я б радив купити побільше настільних ігор, за якими може зібратися вся родина, купити художні та пізнавальні книги і більш активно займатися з дітьми. Все залежить від віку та інтересів кожної дитини.

Встановлюйте правила

Звичайно, під час карантину не можна забувати про навчання. Правила повинні бути в житті дитини в незалежності від того, чи вона перебуває на карантині або в школі. В даній ситуації можна по-новому піднести дітям навчальний процес.

"Дивись, раніше ти витрачала на навчання 6-8 годин в день, тепер же лише три години!" Таку "вигідну ідею" можна добре продати дитині.

Раніше Дмитро Карпачов в коментарі Знай.uа застеріг батьків про можливі проблеми в сім'ї під час карантину. Цей період, на думку психолога, стане лакмусовим папірцем стосунків у парі.

Якщо ви не знаєте, чим зайняти дитину під час карантину, дізнайтеся з нашого матеріалу, що радять зіркові батьки.

Також читайте, як проводять карантин зірки серіалу "Кріпосна": Тарас Цимбалюк тепер займається спортом з дому, а Фатіма Горбенко вирішила зробити невеличкий ремонт.