Благовіщення - велике церковний свято зі своїми традиціями і заборонами. Дізнайтеся: чому в цей день необхідно поклонятися у церкві Пресвятій Богородиці? Що роблять у день Благовіщення і від чого перед Великоднем необхідно утриматися? Читайте про всі табу й заборони.

Що можна й треба робити у свято Благовіщення 2020?

Свято Благовіщення вважається у церковному календарі днем Пресвятої Богородиці. Адже саме 7 квітня Діва Марія отримала «благу звістку» із небес. Вона дізналася про те, що через 9 місяців стане матір'ю. І це дуже велика й важлива подія для православних та католиків.

Про те, що Пресвята Богородиця стане мамою сина Спасителя, їй повідомив великий архангел Гавриїл, який був обраний Господом Богом, щоб сповістити її про цю чудову подію.

До речі, архангел Гавриїл також був обраний нашим Спасителем, щоб розповісти праведній Анні про народження від неї Діви Марії. Будучи ревним виконавцем Божої волі, він також передбачив народження Іоанна Хрестителя.

Православна церква закликає православних щиро молитися іконі Пресвятої Богородиці. Із ретельністю вдаватися до молитов у цей день. Ми повинні дякувати й почитати Господа. Просити вибачення за свої гріхи, каятися. Це період покаяння і утримання напередодні великого свята Пасхи.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Не тільки у 2020 році, але й щорічно день Благовіщення православні відзначають 7 квітня. У католиків це свято 25 березня. Починати відзначати цей день належить із відвідування храму. Потрібно піти на Службу Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Звістка про появу в світі людей Ісуса Христа - гідний привід, щоб відкласти все для відвідування церкви й молитви. Звістка про народження сина Божого - це радість від поучтого. Люди віруючі намагаються присвятити цей день духовним справам.

Що не можна робити у свято Благовіщення 2020?

Найкраще перед Благовіщенням зробити усі найбільш важливі та значущі справи, щоб у це велике православне свято присвятити себе духовності. Серед заборон багато забобонів. Наприклад, варто чи не варто робити покупки у цей день? Церква, муж іншим, не забороняє купувати що-небудь.

Якщо у когось є зобов'язання перед роботодавцем або родиною, то доведеться працювати і щось робити. Але краще зустріти свято у церкві з Божою вдячністю. А потім вже продовжити жити своїм життям.

Головне - не бути агресивним, не гніватися й не сваритися. Важливо не загрузнути у суєті. А прагнути хоча б трохи наблизитися до Бога. Згідно із церковними канонами, людина стає духовно щасливою особистістю, якщо розділяє радість свята із парафіянами, проявляє милосердя.

Наприклад, сходити до дитячого будинку або провідати літніх родичів. Влаштовувати гулянки й гучні п'янки у цей день категорично не можна. Заборонено їсти м'ясо, яйця, сир та усі інші продукти тваринного походження. А ось риба у цей день Великого посту дозволяється.

Можна також вживати морепродукти: мідії, креветки, кальмари, восьминоги, їсти крабів. Головною їжею, як і раніше, залишаються крупи, бобові, фрукти, овочі, горіхи, сухофрукти, гриби. Вагітним і людям хворим дозволяється відхилятися від дотримання посту.

Те, що в день Благовіщення бажаного нічого не робити по дому, - забобони. Це ж стосується заборон щодо того, що не можна прати, прасувати, мити підлогу, вікна, машину. Заборонено також шити, вишивати, займатися будь-яким рукоділлям. Це все дійсно можна і краще зробити перед Благовіщенням. А в саме свято присвятити себе Богу і справам духовним.

Не можна на Благовіщення виходити заміж або одружуватися. У рацсі вас, звичайно ж, можуть розписати. Однак вінчатися або отримувати боже благословення про заміжжя не можна. Заборонено також читати заупокійні служби або молебні, ходити на цвинтар.

Благовіщення - свято «благої вісті», тобто радості. Ось чому, коли приходить цей день, варто не сумувати й не засмучуватися. Краще відкласти усі суєтні думки. Церква благословлятиме шлюби, починаючи із першого воскресіння після великого дня Великодня.

А ось здійснювати таїнство Хрещення у цей день дозволяється. Хрестити дитину або дорослу людину можна і в звичайний, і у цей святковий день. Тільки це питання необхідно погоджувати безпосередньо із самим настоятелем церковного храму. Оскільки у святкові дні священнослужителі більше зайняті, то можна перенести Хрещення і на інший, звичайний день.

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

У цей день не можна стригти волосся й навіть мити його. А ось митися й купатися можна. Вважається, що волосся можна помити або постригти перед Благовіщенням або після нього, але тільки не у цей день. А усе суєтне необхідно відкласти.

Не можна також відправлятися у цей день в дорогу або починати будувати якісь нові плани або стосунки, оскільки все матиме негативні наслідки. У народі кажуть, що варто дотримуватися усіх цих заборон, і тоді можна привернути до себе удачу.

Як бачите, серед усіх вище перерахованих заборон є церковні й забобони. Так, наприклад, заборона про фарбування та стрижку волосся на Благовіщення є марновірством. Церковні заборони - щодо одружитися й молебнів покаяння.

Є, наприклад, таке марновірство, що на Благовіщення треба щось вкрасти й тоді можна стати щасливим. Але таке неможливо, тому що красти, згідно ыз церковними канонами, - гріх. І ніякого щастя від крадіжки бути не може.

Це ж стосується робіт у саду та на городі. Так, церква не забороняє копати або садити. Але рекомендує робити це до чи після Благовіщення для того, щоб люди змогли відвідати церкву й розділити радість «благої вісті» з іншими парафіянами.

Важливими орієнтирами для того, коли садити насіння та саджанці, є хороші погодні умови. Для того, щоб усе добре зійшло або прийнялося, земля повинна добре прогрітися та бути теплою.

Тож забобонним є і рішення не готувати у цей день. Бог не забороняє вживати їжу. І те, що є прислів'я, ніби «птах гнізда не в'є», не варто приймати буквально. Насправді займатися звичними справами дозволяється, просто важливо знаходити місце для Бога: почитати його, поклонятися, просити вибачення.

Оскільки Великдень у 2020 році 19 квітня, то потрібно встигнути прибратися на кладовищах. І багатьох турбує питання про те, чи можна прибирати на кладовищі у Благовіщення. Звичайно ж, цього не варто робити, оскільки в усі великі церковні свята церква закликає відвідувати храми й молитися. Ходити на кладовище прибирати краще у Батьківські суботи.

Говорити про бездіяльність як таку в день Благовіщення не можна. Церква не забороняє робити що-небудь по дому взагалі. У більшості своїй - це лише народні забобони, які прийшли до нас із давніх-давен.

Всілякі магічні ритуали, обряди й гадання церквою не схвалюються. І хоча деякі ворожать на Благовіщення, важливо пам'ятати про те, що у цей переломний день року, коли втретє, останній раз, можна закликали весну, краще присвятити себе Богу, а не ворожінням і магії.

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Як вчинити особисто вам - вирішуйте самі. Але якщо ви вірите у Бога, тоді найголовніше на Благовіщення - утриматися від розпивання алкогольних напоїв у галасливій компанії друзів, відвідати церкву. І віддати належне молитвам в храмі й службі Пресвятої Богородиці.

Які існують прикмети та повір'я свята?

Квітневе свято, присвячене «благої вісті» для Пресвятої Богородиці, включає не тільки різні церковні заборони й забобони, але й народні прикмети. Напевно, вам буде цікаво дізнатися про те, які прикмети та повір'я існують у нас в Україні.

Вважається, що у цей день пробуджується усе живе від глибокого зимового сну. Згідно із народними повір'ями, саме на Благовіщення вилазять на поверхню усі живі створіння: жаби, змії, ящірки. А також починають літати комахи, і птахи повертаються із теплих країн.

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Давайте дізнаємося, які існують народні прикмети на Благовіщення:

  • Якщо на вулиці лежить сніг, то потрібно вийти, набрати його і вмитися талою водою для залучення здоров'я.
  • Оберегом здоров'я людини вважається Благовіщенська сіль. Для того, щоб зробити її, необхідно підігріти на сковорідці. І прочитати над цією сіллю молитву. Така сіль стає захистом від будь-яких хвороб. Її можна вважати оберегом і додавати у страви для всієї сім'ї.
  • Якщо стрибнути через багаття, тоді будеш здоровим весь рік.
  • Працювати на роботі гріхом не вважається, оскільки це праця із примусу.
  • Якщо у цей день піде дощ, тоді буде гарним урожай жита.
  • Щоб привернути до себе гроші й багатство, потрібно носити у кишені в цей день монети. Найбагатшим і щасливішим стане той, хто подзвенить ними, коли куватиме зозуля.
  • Птах гнізда не зав'є, а якщо зробить це, то його крила ослабнуть. У підсумку він не зможе більше ніколи літати. Саме тому вважається, що не можна працювати у день Благовіщення. І усе посаджені насіння, розсада або саджанці не приймуться.
  • Якщо ніч на Благовіщення тепла, то й весна такою буде. І якою буде погода у цей день, такою і на Великдень.

Фото

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com
Благовіщення 2020: чого не можна робити, pexels.com

Відео