У Верховній Раді прийняли рішення дозволити місцевій владі та органам місцевого самоврядування встановлювати під час карантину особливий режим в'їзду, виїзду до міста і створювати контрольно-пропускні пункти в деяких районах на території дії карантину.

Усі моменти регулює законопроект №3320 "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо запобігання поширенню коронавирусной хвороби (COVID-19) парламентарі прийняли 13 квітня.

Блок-пост, фото МВС
Блок-пост, фото МВС

Де-факто, такі КПП вже встановили ще тиждень тому при в'їзді в деякі міста. Тепер же їх, по суті, узаконили.

Але в той же час, кажуть юристи, в новому законі нічого не говориться про право поліції і Нацгвардії не впускати або не випускати в місто громадян без прописки. Права громадян постраждати не повинні – свобода переміщення раніше гарантована Конституцією.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Суворих обмежень на пересування між містами поки що немає. Але блокпости між областями стоять. Всі розуміють, що люди на великодні свята їздитимуть Україною на власному транспорті.

Якщо ж ви все-таки вирішили перетинати область на власному авто, то варто заглянути на сайти тамтешньої влади, адже саме місцева влада визначає кількість контрольно-пропускних пунктів у містах та областях та обмеження, які діятимуть у конкретному регіоні. Наприклад, у Чернівецьку область можуть нині заїхати лише ті, хто там мешкає. Закритими на в'їзд можуть бути і окремі міста. Наприклад, до Умані пускають тільки мешканців Умані.

КПП Шегині, фото Ігор Довбуш
КПП Шегині, фото Ігор Довбуш

"Рада не віддала на розсуд місцевих комісій право вирішувати, кого впускати в населені пункти, а кого ні. Пропуску, як додатковий обов'язок, не потрібні. Буде в країні надзвичайний стан, комендантська година – тоді і поговоримо. А поки що користуємося конституційними правами в повному обсязі", – говорить адвокат Андрій Бєляєв.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.uа тотальне безробіття і зубожіння — карантин в Україні нищить провідні галузі.

Знай.uа писав, українцям продають небезпечні антисептики – підроблені засоби залишають опік і не тільки.