Таємничий і майже повністю покритий льодом острів Буве є найвіддаленішим місцем у світі і знаходиться на відстані 1600 миль від найближчої населеної землі. Острів розташований на півдорозі між Південною Африкою та Антарктидою і охоплює 19 квадратних миль. Його було відкрито у 1739 році французьким дослідником Жаном-Батистом Шарлем Буве де Лозьє.

Льодовик охоплює 93% острова, а в середині є заповнений льодом кратер неактивного вулкану. Єдині постійні мешканці — це пінгвіни, тюлені та горбаті кити, які патрулюють води. Зруйновані вітром скелі та лід лежать за 1100 миль від узбережжя Антарктиди, пише Dailymail.

Острів Буве, скріншот: YouTube
Острів Буве, скріншот: YouTube

Єдиний спосіб потрапити туди — на якомусь експедиційному кораблі. Потрапивши туди, опинитесь на одному з найбільш негостинних та загадкових земних масивів на планеті, до того ж — взагалі необжитім.

Це рай для тисяч пінгвінів, які живуть там, бо величезний льодовик охоплює 93% острова. Горбаті кити патрулюють води біля узбережжя, яке населяють хутряні тюлені та різні види птахів, таких як снігові буревісники, чорноброві альбатроси та антарктичні пріони. Острів також відомий тим, що в його центрі є кратер неактивного вулкана, заповненого льодом.

Острів Буве, скріншот: YouTube
Острів Буве, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Острів Буве, скріншот: YouTube
Острів Буве, скріншот: YouTube

На північно-західному узбережжі знаходиться одне з "десантних" місць під назвою Nyrøysa, це невелике плато, створене виверженням вулкана в 1955 році. Підступи до острова досить небезпечні для човнів, а погода надзвичайно непередбачувана. Тут також відбуваються землетруси.

У 1996 році Норвезький полярний інститут побудував дослідну станцію, виготовлену з контейнерів, на майданчику посадки Nyrøysa. Через десять років землетрус 6,2-градусною силою вирвав контейнери з фундаментів, і шторм викинув їх у море. Сьогодні наукові дослідники вивчають острівні шари льоду та погоди, щоб дізнатися про майбутній хід зміни клімату. Хоча острів було відкрито у 1739 році, ніхто так і не ступив на нього до 1927 року.

Острів Буве, скріншот: YouTube
Острів Буве, скріншот: YouTube

Дослідник Бувет де Лозьє не зміг висадити свій човен і чітко намітити координати. Пізніше відомий дослідник Джеймс Кук не зміг знайти його під час однієї зі своїх подорожей у 1772 році. Однак острів був замічений британським китобоєм Джеймсом Ліндсей у 1808 році. Він правильно зафіксував його координати, хоча також не ступив на острів.

Водночас протягом історії тривали суперечки щодо права власності на острів Буве. Англійці заявили про це у 1825 році і назвали його острів Ліверпуль, потім його було приєднано Норвегією у 1930 році, через три роки після того, як група норвежців стала першою на берег. Норвегія називала його островом Буве, або Буветоя по-норвезьки, і з того часу він залишається під керівництвом країни.

Острів Буве, скріншот: YouTube
Острів Буве, скріншот: YouTube

У квітні 1964 року сталася одна загадкова історія — у цей день було виявлено покинуту рятувальну шлюпку у невеликій лагуні на плато Нірййса. Проте жодних слідів людей так і не було виявлено. Острів представлено у пригодницькому романі "Grue of Ice" і в 2004 році - у науково-фантастичному блокбастері Alien vs Predator.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, рекордний вибух Чорної діри — яким було гігантське виверження і де воно відбулося. Рекордний спалах було виявлено в скупченні галактик Змієносця, яке знаходиться на відстані близько 390 мільйонів світлових років від Землі

Як повідомляв портал "Знай.ua", безліч чорних дір – яким був ранній Всесвіт у перші дні свого існування. Вчені з Національної радіоастрономічної обсерваторії розповіли про перші дні Всесвіту

Також "Знай.ua" писав, космічний гігант скоро вибухне — астрономи розкрили таємницю зірки Чумацького шляху. Зоряна система Кіля на цей час є однією з найбільш масивних систем, які можна детально вивчити