Рекордний спалах було виявлено в скупченні галактик Змієносця, яке знаходиться на відстані близько 390 мільйонів світлових років від Землі. Галактичні скупчення — це найбільші структури у Всесвіті, утримувані разом гравітацією. Вони містять тисячі окремих галактик, темну матерію і гарячий газ.

У центрі скупчення Змієносця знаходиться велика галактика, яка містить надмасивну чорну діру. Дослідники вважають, що джерелом гігантського виверження є чорна діра, повідомляє NASA.

Вибух Чорної діри, скріншот: YouTube
Вибух Чорної діри, скріншот: YouTube

Провідний автор дослідження Симона Джацинтуччі з військово-морської дослідницької лабораторії у Вашингтоні, округ Колумбія розповіла про масштаби вибуху, порівнявши його з виверженням Сент-Хеленс у 1980 році. Однак у цьому випадку дослідниця радить уявити у кратері п'ятнадцять галактик Чумацького шляху поспіль.

Астрономи зробили це відкриття за допомогою рентгенівських даних обсерваторії Chandra НАСА і XMM-Ньютон ЄКА, а також радіоданих з широкосмугового масиву Мерчисона (MWA) в Австралії і гігантського радіотелескопа метаволлара (GMRT) в Індії.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вибух Чорної діри, скріншот: YouTube
Вибух Чорної діри, скріншот: YouTube

Попри те, що чорні діри відомі здатністю притягувати матерії, вони часто вивергають величезні кількості матерій та енергії. Це відбувається, коли речовина, що падає до чорної діри, перенаправляється в струмені або промені, які вириваються назовні в космос і врізаються у навколишній матеріал.

Зазначається, що кількість енергії, необхідна для створення порожнини у Змієносця, приблизно в п'ять разів більша, ніж у попереднього рекордсмена, MS 0735 + 74, і в сотні тисяч разів більше, ніж у типових скупчень. Дослідники припускають, що виверження чорної діри закінчилося, оскільки наразі не помітно жодних свідчень про нього в радіоданих.

Вибух Чорної діри, скріншот: YouTube
Вибух Чорної діри, скріншот: YouTube

Однак загадка полягає в тому, що видно тільки одну гігантську область радіовипромінювання, оскільки ці системи зазвичай містять дві протилежні сторони чорної діри. Тому цілком можливо, що газ на іншій стороні скупчення з порожнини є менш щільним, і через це радіовипромінювання там зникає швидше.

Космос, скріншот: YouTube
Космос, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, гігантські сліди в печері пів століття не давали спокою, ось що за монстр це був

Як повідомляв портал "Знай.ua", стіни з людських кісток — у Бельгії натрапили на моторошну знахідку

Також "Знай.ua" писав, кліматологи стривожили прогнозом на 5 років - чекаємо на шторми, цунамі та лісові пожежі