Днями офіційну сторінку столичного голову Віталія Кличка у Фейсбуці та, загалом, простір соцмереж, буквально захлиснуло масштабною хвилею обурень киян щодо вкрай небезпечного "проколу" міської влади зі спалахом коронавірусу у Києво-Печерській Лаврі. Сотні мешканців столиці звинувачують керівництво міста у майже тижневому затягуванні із зачиненням території монастиря для вірян, попри виявлену ще 9 квітня перших десятків хворих на коронавірус місцевих працівників. Та, якщо днями більшість інфікованих хворих складали, переважно, саме служителі Лаври, то сьогодні ситуація значно загострилася і з іншими категоріями мешканців міста. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

люди в масках, скріншот з відео
люди в масках, скріншот з відео

За добу ще 61 інфікованих: серед них – 3 медики

Вже в першу ж хвилину брифінгу столичний голова попередив, що новини є невтішними. Кількість хворих у місті котрий день поспіль значно перевищує "середню норму" перших тижнів карантину.

Станом на 15 квітня, у Києві вже 612 хворих на Covid-19.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

"Динаміка розповсюдження вірусу в столиці, на жаль, невтішна. Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 61 людину. З них 3 медиків та ще 1 летальний випадок. Захворіли 26 жінок, віком від 26 до 65 років, 29 чоловіків, віком від 20 до 67 років, і 6 дітей – 4 дівчат та 2 хлопців. До лікарень госпіталізували 28 пацієнтів, інші лікуються на самоізоляції", – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Після масової "атаки" киянами сторінок мера та міської адміністрації щодо халатного упущення спалаху в Києво-Печерські Лаврі та відсутності вчасної ізоляції її території від українців голова КМДА вже другий день поспіль зупиняється більш детально на даній темі.

Ще 1 випадок зареєстровано в Києво-Печерській Лаврі та 3 – у Іонінському монастирі.

Києво-Печерська Лавра, скріншот: YouTube
Києво-Печерська Лавра, скріншот: YouTube

"Вчора в Лаврі провели посилену дезінфекцію всіх будівель, а також духовної академії і семінарії. Встановили там медичні пости: вимірюють температуру та рівень оксигенації монахам з ознаками хвороби та тим, хто лікується на самоізоляції. Якщо є медичні покази, їх госпіталізують. Вчора були госпіталізовані 1 монахиня та 2 учнів семінарії", – зазначив голова КМДА.

Й досі незрозумілою залишається і дієвість створеного нещодавно Моніторингового центру, який має тримати під контролем тисячі киян, що перебувають у переліку "підозрілих": тих, хто нещодавно повернувся з-за кордону та ланцюгом людей, що так чи інакше пересікалися з хворими.

За інформацією мера столиці, яку він повідомляв на одному з попередніх онлайн-звітів, у групі ризику нині перебуває близько 40 тисяч киян. Але ж, при цьому, сьогодні Віталій Кличко відзначив, що працівникам центру вдалося здійснити результативну розмову щодо дотримання режиму самоізоляції тільки з понад 4700 осіб.

Водночас, у міській мерії повідомили про запуск єдиної гарячої лінії, яка запрацювала відсьогодні.

Потік скарг від киян продовжується: немає ані дезінфекції в будинках, ані допомоги

У той час, як міський голова продовжує дотримуватися формату 20-хвилинних звітів, купа важливих наразі питань від мешканців столиці так і залишаються без відповіді. Про це свідчать сотні коментарів у соцмережах, на сторінках мерії і "Кличко-мер".

Вже традиційними стали десятки скарг на відсутність обіцяної дезінфекції у під'їздах та нестачу необхідної групи товарів в аптеках.

Чимало людей вкотре наголошують на неможливості зробити тести.

Також виникає чимало питань щодо гарантованої владою допомоги пенсіонерам та соціально незахищеним верствам населення.

"От чому я уже тиждень читаю про ці пайки, а як отримати той загадковий пайок ніхто не каже? В нашому домі живуть дві одинокі бабці і про таке чудо навіть не чули. От цікаво хто ті люди, які отримали ці пайки? КМДА звітує, що піклується про соціально незахищених. Але як вони ті пайки розподіляють і знаходять тих незахищених? Я писала КМДА питання, як літня людина може отримати пайок, але без відповіді", – відзначає Світлана, одна з користувачів Фейсбуку.

Тож про подальший розвиток подій в столиці читайте на порталі Знай.ua.