Кабінет міністрів тимчасово заборонив українцям виїжджати за кордон з метою роботи, зберігши можливість залишити країну через наземні пункти пропуску тільки для відвідування родичів, котрі проживають у країнах Європейського Союзу.

заробітчани у Європі, фото Pxhere
заробітчани у Європі, фото Pxhere

Про це повідомив посол Естонії в Києві Каймо Кууск, передає ERR.

"Фінляндія хотіла ввезти сезонних працівників, загалом 14 тис. осіб. Були тривалі переговори, і врешті Фінляндії вдалося вмовити Україну. Однак після доправлення перших 200 осіб до Гельсінкі уряд України припинив подальші чартерні рейси, і сезонних працівників більше за кордон не випускають", - сказав він.

Заробітчани, скріншот YouTube
Заробітчани, скріншот YouTube

Посол додав, що якщо в якійсь конкретній країні ЄС є родичі, то можна виїхати. Наземні пункти пропуску відкрито, і можна виїхати до Польщі, Румунії, Угорщини, а також Словаччини.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Після оголошення карантину в країнах Європи до України повернулося близько 300 тис. заробітчан. Але ситуацію на українському ринку праці вони навряд чи змінять.

У довгостроковій перспективі міграційні процеси в Україні можуть лише посилитися. Наприклад, із Польщі через карантинні обмеження додому повернулися близько 175 тис. українців, при тому що до пандемії в країні працювало від 1,2 до 1,5 млн українців. Але польська економіка стабільно зростала після кризи 2008−2009 років, а тамтешні компанії мають у своєму розпорядженні більші ресурси для інвестицій, аніж українські.

"Удар по українській економіці буде більш катастрофічний. А це означає, що міграція трудових ресурсів до Польщі не припиниться", — вважає Євген Кириченко, власник компанії Gremi Personal.

Експерти прогнозують, що трудова міграція з України не просто відноситься, але й посилиться в рази через тотальні нестатки після карантину.

У Кабміні швидко відреагували на маніпуляцію в соцмережах про те, що нібито уряд заборонив українцям виїжджати з країни на заробітки.

З 16 березня Кабінет міністрів України закрив кордони для в’їзду на територію України іноземців та людей без громадянства. При цьому усі громадяни України мають право повернутися в країну. Уряд не заборонив виїжджати з країни, однак нагадав, що зі сторони іншої держави можуть бути обмеження щодо в’їзду.

Міністерство закордонних справ України опублікувало інформацію про обмеження інших країн станом на вечір 27 квітня. Наприклад, діє заборона в’їзду іноземців до Республіки Польща. Однак заборона не стосується іноземців, які знаходяться у шлюбі з польськими громадянами; є дітьми громадян РП; знаходяться під постійною опікою громадян РП; мають Карту поляка; є дипломатами; мають право на постійне або тимчасове перебування на території РП або мають дозвіл на роботу в РП; є водіями транспортних засобів, що використовуються для перевезення товарів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Європа кардинально змінює правила в'їзду для заробітчан, яких незручностей чекати на кордоні.

Як повідомляв портал Знай.uа, посуха в Польщі поклала край планам заробітчан, такого не було останні 100 років.

Також портал Знай.uа писав, що Європа зглянулася над українцями і пустила на заробітки, але є великий нюанс.