Кабінет міністрів України заявив, що з 11 травня Україна почне поступовий вихід з карантину: дозволять працювати літнім терасам ресторанів, а також салонам краси. Також Міністерство охорони здоров'я України опублікувало вимоги до роботи літніх майданчиків кафе і ресторанів з 11 травня і на час карантину. Про це стало відомо завдяки повідомленням видання strana.ua.

карантин в Україні, фото: ТСН
карантин в Україні, фото: ТСН

Офіційні вимоги:

-Термометрія співробітників. Якщо температура вище 37,2 або ознаки ГРВІ - недопуск до роботи;

-Обслуговування на винос за попередніми замовленнями;

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

-Між столами не менше 1,5 м відстані, за кожним столиком - не більше 2 осіб;

-На вході - антисептики;

-Не повинно бути черг. Контроль за цим покладається на самих працівників;

-Меню не можна давати клієнтам, воно повинне бути поруч з місцем видачі замовлень;

-Повинна бути поличка для передачі замовлення без контакту з клієнтом;

-Замовлення видавати тільки в одноразовому посуді і закритій тарі;

-Безконтактна оплата;

-Працівники - у засобах індивідуального захисту, якими їх забезпечує роботодавець;

-Люди з групи ризику тимчасово не можуть працювати;

-Дезінфекція перед, після відкриття і кожні 2 години.

Журналісти опитали підприємців, як вони працюватимуть після виходу з карантину.

Дмитро Федотенков, власник мережі ресторанів "Tarantino family: "будемо вимірювати температуру кожному"

Готуємося відкриватися 11-12 травня, але відразу технічно відкрити не зможемо, так як ми стільки людей не зберемо. Ми не можемо брати на роботу кого завгодно, ми зараз вже обдзвонюємо тих, хто пішов у відпустку за свій рахунок. Я планую протягом тижня відкрити близько 25-ти літніх майданчиків.

У багатьох цивілізованих країнах на карті міста до кожного будинку прив'язана можливість відкриття літньої тераси. Потрібно це запровадити і в Україні, щоб запобігти корупції. В поточних обставинах жодні адміністрації не мають права брати гроші з рестораторів у цьому сезоні, а всі дозволи на встановлення літніх терас повинні видаватися автоматично. Майданчики повинні розміщуватися згідно з нормами благоустрою, але без перепон місцевої влади.

Олеся Остафієва, співвласниця відьма-бару "Лиса гора": "відкриємося з вівторка, мало хто п'є по понеділках"

У нас немає своєї тераси, тільки три столики, які нас, звичайно, не врятують. Будемо намагатися домовлятися з мешканцями сусіднього будинку, щоб поставити пару столиків ближче до дому.

Плюс є проблема в транспорті, який не відкрили. Як добиратися людям на роботу? Будемо вирішувати цей момент на нараді: хто в пішій доступності живе, в кого машина і хто зможе підвозити інших співробітників. Оплачувати всім транспорт – нерентабельно.

Я була впевнена, що Кабмін послабить карантин, тому що вони дивляться не тільки на епідеміологічну ситуацію, але і на соціологію. Бути знесеними не хоче ані президент, ані Кабмін. Наш народ дуже довго терпить, але моменти несправедливості підривають суспільство.

Карантин в Україні, скріншот: YouTube
Карантин в Україні, скріншот: YouTube

Олександр Толубко, президент Спілки Професіоналів України в індустрії краси: "є проблема - не ходить транспорт"

Індустрія краси дуже рада послабленню карантину, тому що далі терпіти не можна. Ми почнемо працювати, як тільки можна буде. Багато салонів в соціальних мережах почали інформувати своїх клієнтів про те, що починають вести запис. Ми готові дотримуватися всіх необхідних норм, хоча ще не бачили всіх норм від Кабміну, але нам обіцяли цей список показати. Ми готові забезпечувати безпеку як клієнтам, так і співробітникам.

Ми раді, що влада нас почула. В цьому заслуга підприємців, які почали влаштовувати мітинги, і журналістів, спасибі вам. Необхідно, щоб карантин був справедливим, та його вже час припиняти, оскільки людям потрібно за щось жити.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, мер Черкас назвав Зеленського диктатором.

Як повідомляв Знай.uа не тільки Тищенко спалився з "Велюром" – які ще ресторани працювали в Києві під час карантину.

Знай.uа писав, чао, карантин! Італійці заполонили вулиці міст - Португалія, Німеччина, Іспанія радісно приєднуються.