Здорові пацієнти - це люди, які можуть працювати на державу, приносити певну користь. Цікаво: як же вона піклується про своїх підлеглих? Чи надається соціальна допомога та чи є пільги для онкохворих в Україні? Чи є державна програма допомоги? Читайте про права українських пацієнтів, хворих на рак.

Про ситуацію із онкозахворюваннями в Україні

Сьогодні сучасна медицина здатна впоратися із таким страшним захворюванням як рак. Як правило, рання діагностика онкозахворювання на 1 та 2 стадії - це 90-100% гарантії одужання. Тому ми не можемо говорити, що ця хвороба - вирок.

У жодному разі не можна вважати або думати, що ці люди приречені. Звичайно ж, про повне одужання у онкології не говорять. Однак є процес ремісії, коли у ході лікування онкології відбувається часткове або повне зникнення її ознак.

При цьому є певний ризик рецидиву. Тобто хвороба може виникнути повторно. Лікарі можуть спостерігати як стабілізацію процесу, так і прогресування із часом. У першому випадку сповільнюється зростання пухлини. І життя триває.

У другому хвороба виникає повторно. З'являється нове вогнище, із яким необхідно боротися. Ризики, звичайно, завжди є. Але вони є мінімальними та максимальними. І якщо після активного лікування немає ознак пухлинної тканини, ми можемо говорити про ремісію.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Дуже хочеться, щоб лікуванні в Україні було доступним для пацієнтів. Однак на даному етапі у нас цього поки що немає. Система перевірки онкозахворюваності у Європі, Америці - це зовсім інші гроші, ніж у нас в Україні. У цій статті мова піде про відповідальність нашої держави. Як Україна дбає про людину, у якої виявили рак?

Давайте також дізнаємося: які гарантовані послуги надаються хворим? Які вони мають права? Чм мають люди, хворі на рак, пільги? Чи можна онкологічним хворим оформити виплати?

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Про скринінгові дослідження

Держава повинна вкладатися у лікування людей та нести відповідальність за здоров'я своїх підопічних на ранніх етапах. Адже у разі виявлення онкозахворювання на 1 та 2 стадії ми можемо говорити про успішний результат - про це свідчать відгуки тисяч пацієнтів.

Найкраще, коли вчасно буде виявлено передраковий стан. А ще є профілактика. Адже статистичні дані в Україні за 2020 та попередні роки свідчать про те, що хворих на рак щорічно стає усе більше.

Щороку у нас у країні від онкозахворювань помирає близько 90 тис.осіб. І багато хто із них (35% українців) - це люди працездатного віку. Причому, ризик захворюваності у чоловіків вищий, ніж у жінок - 27,7% і 18,5% відповідно.

Тобто у зоні ризику знаходиться кожен четвертий чоловік та кожна шоста жінка. Така невтішна статистика у нас у країні. І якщо наша держава не вживе заходів та не почне діяти, за наступні 2 десятиліття злоякісні новоутворення зможуть вразити ще більшу кількість людей.

Якщо ми говоримо про раннє виявлення раку, то є 3 скринінгових програми:

  • Рак грудної залози (1-ше місце із захворюваності в усьому світі, у тому числі України).
  • Рак товстої та прямої кишки (2-е місце по захворюваності в усьому світі, у тому числі України).
  • Рак шийки матки.

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Перш за все, що необхідно зробити - це укласти декларацію із сімейним лікарем. І навідуватися до лікаря не тоді, коли щось вже болить, але й із метою профілактики. Розглянемо на прикладі раку простати, ймовірність розвитку якого збільшується із віком - приблизно після 50 років.

Найчастіше рак передміхурової залози виявляють у чоловіків, яким за 65. Також до групи ризику відносять й ті, хто молодший, але у них є спадкова генетична схильність до цього онкозахворювання.

Ваш сімейний лікар може дати направлення на аналіз крові на ПСА (простат специфічний антиген). Це скринінгове дослідження для виявлення онкопростати. І один із кроків, що допомагає визначити подальшу стратегію для діагностики.

Лікар також зможе направити на консультацію до уролога. Усі ці заходи повинні бути безкоштовними. При необхідності уролог дасть направлення на додаткові обстеження або доведеться здати деякі аналізи: біопсію, ректальне цифрове дослідження, а також зробити УЗД простати.

У разі виявлення онкозахворювання лікар повинен дати рекомендації. І у подальшому пацієнт може просто перебувати під наглядом. А у разі необхідності медикаментозної терапії або хірургічного втручання чи опромінювальної терапії повинен отримати відповідний напрям. Якщо є електронне направлення, усі ці послуги повинні бути безкоштовними.

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Про електронне направлення сімейного лікаря

Із 01.01.2021 р. усі заклади охорони здоров'я України у обов'язковому порядку повинні перейти на е-документообіг. Електронні напрямки потрібні для того, щоб залучити лікарем іншого постачальника медичної допомоги для надання необхідної медичної допомоги.

На підставі електронного напрямку пацієнт повинен отримувати медичні послуги безкоштовно. Для цього заклад охорони здоров'я, до якого звертатиметься із ним пацієнт, має мати договір із НСЗУ. Е-напрямок не має містити назву медустанови, а також прізвище лікаря.

Такі нововведення, безумовно, нам дуже потрібні. І якби наша держава несла велику медвідповідальність, то ій населення було б більш здоровим. Адже при своєчасному зверненні та виявленні захворювання, його можна побороти. Є, звичайно, й така категорія людей, яка ніколи не звертається до лікарень, використовуючи самолікування.

Однак, коли йдеться про рак, ми повинні розуміти, що перевірятися потрібно. На жаль, ми бачимо бездіяльність влади щодо цієї проблеми. І часто тільки людина, яка починає вступати у боротьбу із захворюванням, починає замислюватися про свої права та можливості.

До речі, дуже важливо не шукати легких шляхів. І не звертатися за допомогою до шахраїв. Є й такі аферисти, які продають людям нібито мега-дієві препарати від раку. Але насправді людина робить собі тільки гірше.

Зрозумійте, що див не буває. І немає такого універсального засобу, за який ви віддали б, наприклад, тисячу або дві тисячі гривень. І згодом одужали. Ще у минулому році, 17.09.2019 підкомітетом із питань профілактики та боротьби із онкозахворюваннями було зафіксовано, що профілактичні заходи проти раку в Україні не діють.

Українці не йдуть самостійно на скринінг. І державні програми у цьому напрямку не реалізовані. Виявляється, для боротьби із цією страшною недугою у нас в Україні передбачена допомога від держави.

Медичне надання допомоги має бути безкоштовним, як і забезпечення ліками. Однак наші реалії далекі від істини. Але ж іще 17.08.1998 р. КМУ ухвалив для лікування окремих груп населення, що люди, які хворіють, повинні отримувати безкоштовні та пільгові лікарські засоби, якщо йдеться про амбулаторне лікування.

Першу позицію у цьому списку займають онкозахворювання. Щоб отримати ліки безкоштовно, онкохворим необхідно стати на облік. Щоправда, у дійсності справи йдуть набагато гірше. Доводиться стикатися із корупцією та зловживаннями. Але все ж таки, знаючи свої права та можливості, людині буде діяти дещо простіше.

І якщо українців урізують сьогодні у отриманні субсидій, то й у наданні допомоги для онкохворих є багато підводних каменів. Будьте готові до того, що, можливо, зіткнетеся із правопорушеннями. Але свої права необхідно відстоювати. У підсумку виходить, що людина, у якої виявляють онкологію, стикається ще й із бюрократією та отримує подвійний стрес.

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

За полісом обов'язкового медичного страхування (ОМС) профілактичні та діагностичні дії щодо виявлення злоякісних пухлин, їх подальшого лікування і реабілітації повинні бути безкоштовними. Однак ця система у нас в Україні поки так і не запущена.

Ми раз позраз дізнаємося про нову дату запуску обов'язкового медичного страхування в Україні. Згідно із останніми даними, ОМС зможе запрацювати у нас у країні лише через 3 роки, тобто ув 2023 році. Але це тільки плани.

Програма медичних гарантій

Програма Медгарантій почала працювати із 01.04.2020. Вона включає послуги щодо раннього виявлення онкологічного захворювання. А також лікування тих, у кого виявили рак. На розвиток програми у цьому році держава виділила 1 млрд. грн.

Щоправда, сфокусована ця державна програма лише на людях похилого віку. Тож хоча б пенсіонерам медичні послуги мають надаватися безкоштовно. Представники Національної служби здоров'я України заявляють про те, що із віком ймовірність розвитку онкозахворювань зростає. І саме тому кожному пенсіонеру можна буде отримати послуги за направленням лікаря.

У даному випадку пацієнти, у яких діагностують рак, зможуть пройти діагностику, хіміотерапію, отримати безкоштовне хірургічне та радіологічне лікування. Будь-який бажаючий може зайти на офіційний сайт НСЗУ або сторінку в соцмережі Фейсбук, щоб дізнатися про види лікування та найостанніші новини.

Але у будь-якому випадку рак у нас у країні - це матеріальна залежність. Потрібно розуміти, що ніяка фінансова допомога від держави до пацієнта не прийде. Цей тягар лягає на печі сім'ї хворої людини.

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Програма Медгарант спрямована на забезпечення онкопацієнтів фінансовим захистом. І хоча у міністерстві охорони здоров'я України заявляють, що дитяча онкологія профінансована на всі 100%, у дійсності батьки хворих діток стикаються із дефіцитом коштів та величезними витратами.

Онкохворим потрібні знеболюючі та інші ліки, послуги із хіміотерапії, а також правильне здорове харчування. Ніяка одноразова виплата людям у разі онкозахворювання не надається. І інвалідність у даному випадку не буде у пріоритеті.

До речі, оформити інвалідність при онкології та отримати певні соцгарантії у нас у країні можна. Вона присвоюється після проходження людиною медобстеження. На отримання пенсії із інвалідності при онкології може претендувати людина, яка не може повноцінно пересуватися та працювати.

Ліки для онкохворих, які є одними із ключових засобів у боротьбі із захворюванням, передбачені державою. Медична допомога, як і забезпечення ліками, повинні бути безкоштовними. Але у дійсності пацієнти досить часто стикаються із «зворотною стороною медалі».

Не знаємо, чи втішить вас новина про те, що у 2020 р. на ринок України офіційно вийшла компанія Madanes. Це міжнародна організація зі страхування від критичних захворювань. І тепер українці можуть застрахуватися від онкозахворювання.

Компанія обіцяє лікування у кращих клініках не тільки України, але й Південної Кореї, Ізраїлю, Європи. Вартість страховки - від 35 євро до 1 тис. євро на рік. Сума залежить від віку застрахованої особи та обраного ним пакета. І коли будуть потрібні величезні суми на лікування, компанія повинна буде надати страхові виплати.

Фото

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels
Пільги для онкохворих в Україні, фото - Реxels

Відео