Грудень - один з найважливіших місяців православного календаря. Саме в останній місяць року припадає солідна частка важливих релігійних свят.

Всі ми знаємо, що в цей період відзначається День Святого Миколая Чудотворця, проходить різдвяний піст і відзначається католицьке різдво. Але в грудні православні також шанують Богоматір - одну з найбільших фігур християнського пантеону.

У цій статті ми розповімо про те, що таке введення в храм Пресвятої Богородиці, коли святкують це свято, що воно означає і яких традицій дотримуються православні.

Дата свята: коли відзначають?

Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube
Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube

Празник Введення в храм Пресвятої Богородиці відзначається 4 грудня. Відзначимо, що святий день не прив'язаний в місячному календарю, як Великдень, а має чітку дату, яка не змінюється вже протягом багатьох століть.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Історія свята

Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube
Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube

Історія одного з головних православних свят описана в Новому завіті. Згідно зі Святим писанням, в Назареті жила літня і бездітна пара Анни і Йокима. Люди були вкрай праведні і не могли зачати дитину, про що довго просили в молитвах Богу. Зневірившись, пара дала клятву, віддати дитину на служіння Богу, якщо він подарує їм дитя.

Через деякий час, Йокін і Анна з подивом дізналися, що чекають на дитину - майбутню Богоматір. Свій заповіт вони не забули і по досягненню Марією трьох років вони відвезли її до Єрусалимського храму, де вона пройшла урочистий обряд посвячення на службу до Всевишнього.

У храмі сім'ю зустрів сам первосвященик Захарія, який був батьком Іонна Хрестителя, який з подивом помітив, як пожвавилася в храмі дівчинка, яка в одну мить подолала всі п'ятнадцять ступенів храму, не озирнувшись на батьків.

Захарій був здивований і за велінням Господа відвів дівчинку в святая святих, де провів для неї обряд освячення очисної жертовною кров'ю.

Марія залишилася в храмі і почала своє служіння. Дівчинка молилася, вивчала священні книги і займалася рукоділлям. По досягненню 12 років, їй по єврейським звичаям влаштували огляди наречених. На події був присутній вдівець Йосип, чий посох розцвів при появі Марії, після чого священики зрозуміли, що це був божественний знак і віддали дівчинку незнайомому чоловікові.

Традиції свята: його особливості

Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube
Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube

День Введення Богородиці в храм - одне з найважливіших православних свят, яке має довгу історію і багаті традиції.

Саме на 4 грудня розпочинається активна підготовка до Різдва і починаються урочисті богослужіння. Діва Марія - символ милосердя і в її свято можна і потрібно молитися за покійних і просити для них поминання в Царстві Божому.

Є повір'я, що в День введення в храм Богородиці, Господь відпускає небіжчиків на землю, - погостювати і провідати рідних і близьких.

Також за старих часів вважалося, що з 4 грудня можна починати запрягати сані і кататися в них - на розвагу або у справах. Спочатку сані обкатували молоді пари, які одружилися в переддень свята. Сані наряджали їх гості, які також давали для обряду трійку хороших коней. Після - за молодятами вирушав так званий поїзд, в який сідали всі гості в оточенні музикантів їжі і випивки.

Також в цей день дозволялося ворожити на судженого. Дівчата читали особливі заговори і виливали віск, сподіваючись дізнатися ім'я свого судженого і передбачити, яка їх чекає доля в шлюбі.

Крім того, на свято було прийнято захищати худобу від пристріту, мору і іншої напасті. Господині виходили до худоби і посипали її лляними насінням, змащували вим'я маслом і годували тварин киселем. Вважалося, що таким чином тварини зможуть стати здоровішими і приносити більше користі сім'ї.

На святе свято обов'язково потрібно було ходити в гості. При цьому, було повір'я, що якщо в будинок першим зайде чоловік, то майбутній рік точно буде вдалим, а якщо жінка, то обов'язково трапиться біда.

До сучасних традицій можна віднести, привітання зі святом, відправлене по СМС. Фото, листівки, картинки з цим святом можна відіслати улюбленим людям. Також доречним буде відправити дітям і дорослим привітаннях в прозі вірші або навіть цілу проповідь.

Що не можна робити в свято?

Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube
Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube

Поряд з численними традиціями і обрядами свята, наші предки розробили безліч заборон, серед яких слід назвати наступні:

  • не можна займатися важкою роботою;
  • заборонено прибирати, прати і шити;
  • забороняється укладати церковний шлюб;
  • заборонено копати землю, так як вона відпочиває;
  • не можна відмовляти в милостині нужденним.

Прикмети свята

Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube
Введення в храм Богородиці: джерело:YouTube

На святе свято вважалося, що в цей день можна дізнатися про погоду на зиму. Так наші предки вірили в такі прикмети:

  • Якщо в день Введення в храм Пресвятої Богородиці буде морозно, то зима буде м'якою. І навпаки: якщо в свято ще тепло, то зима буде лютою;
  • Якщо на свято випало рясний сніг, то буде хороший урожай.