Протягом 3 кварталів 2020 року Держекоінспекцією за порушення правил пожежної безпеки було притягнуто до відповідальності 141 посадову особу і накладено штрафів на суму близько 84 тисячі гривень. Однак наразі є сильна необхідність збільшувати штрафні санкції за це порушення.

«Цьогоріч Україна, як ніколи раніше, постраждала внаслідок лісових пожеж. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій у 2020 році майже на 50% збільшилась кількість пожеж в природних екосистемах порівняно з минулим роком. Зокрема, у державному лісовому фонді площа, знищена пожежами, зросла у 42 рази, склавши понад 44 тисячі гектарів.

Однією з причин загорянь у лісах є порушення вимог пожежної безпеки. Разом з цим, штрафи тут все ще залишаються на низькому рівні - від 255 до 850 гривень», - підкреслив голова ДЕІ Андрій Мальований.

Він зауважив, що днями Верховна Рада України у першому читанні прийняла законопроект №3755, який значно підвищує штрафи за недотримання вимог пожежної безпеки. Так, згідно зі змінами до статті 175 КУпАП покарання складає 1700-3400 гривень для громадян та 3400-5100 гривень для посадових осіб.

«Це справді важливі зміни для протидії займанню в екосистемах. Однак, на жаль, необхідність збільшувати штрафи також і за недотримання вимог пожежної безпеки у лісах цього разу залишилась поза увагою парламентарів.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Сподіваюсь, що до другого читання ця прогалина у проекті закону буде виправлена. Штрафи повинні відповідати реальній шкоді, яка наноситься довкіллю порушеннями», - зазначив Андрій Мальований.