Висновки Антимонопольного комітету у справі "Роттердам+" остаточно підтверджують, що жоден учасник ринку електроенергії не отримував від формули будь-яких преференцій або пільг, а формула в цілому була прозорою і економічно обґрунтованою.

Про це повідомив народний депутат Дмитро Шпенов, передає видання «Мінпром».

"Претензії до дій НКРЕКП в частині надання пільг і переваг окремим підприємствам вельми абстрактні, і не мають достатніх підстав для судового розгляду», - упевнений він.

Експертні висновки, які були долучені до справи АМКУ, також не містять доказів збитків, завданих від дії формули.

На його думку, закриття справи "Роттердам+" - це виключно хороша новина для всіх енергогенеруючих компаній країни

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Конкурентний ринок електроенергії повинен розвиватися і стати вільним від бюрократичних втручань. Це гарантує вигоду всім учасникам, включаючи державу", - підкреслив нардеп.

Нагадаємо, 18 грудня АМКУ закрив справу "Роттердам+". Комітет постановив, що формула не завдала ніякої шкоди і не могла давати одним учасникам ринку преференцій над іншими.

Формула "Роттердам+", за якою розраховувалася об'єктивна ринкова ціна на енергетичне вугілля, діяла з травня 2016 по червень 2019 року. Вона автоматично втратила силу з запуском ринку електричної енергії. Після того як формула призупинила дію, ціни на вугілля та електроенергію для промислових споживачів підвищилися.

З 2017 по 2020 рік НАБУ проводило розслідування у справі «Роттердам+», за результатами якого було встановлено ні доказів правопорушення, ні шкоди від дії формули, через що 27 серпня 2020 року прокуратура закрила справу.

У вересні 2020 року рішення прокуратури про закриття справи підтвердив офіс генерального прокурора та Вищий антикорупційний суд.

Рішення суду про законність закриття справи набуло чинності з 17 листопада 2020 року.