Про це заявив колишній міністр енергетики Іван Плачков.

«Це стратегічний план наших північних сусідів - і Білорусі, і Росії. Чому? Тому що білоруська атомна станція побудована для покриття дефіциту в Прибалтиці, в прибалтійських країнах. А прибалтійські країни рішенням парламенту відмовилися від такої електроенергії і єдиний ринок, де можна електроенергію реалізовувати - це ринок України я думаю, що був такий стратегічний план, який реалізований», - зазначив Плачков.

За його словами, план полягає в тому, щоб змусити Україну приймати електроенергію з АЕС після бойкоту країнами Балтії.

"Це така багатоходівка дуже професійна. Але ми наближаємося до того, що Україна буде змушена це робити. Ще не пізно, я вважаю, що треба максимуму мобілізувати всі зусилля для того, щоб не допустити цього», - додав екс-міністр.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі здійснювався з жовтня 2019 по березень 2020 р.у загальному обсязі було поставлено понад 1 млрд кВт.години. Прямі збитки української енергосистеми від імпорту, за оцінками експертів, склали від 3 до 5 млрд грн.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Імпорт також спровокував Найбільшу за всю історію країни кризу на енергоринку і рекордні збитки державних енергетичних компаній. Через закупівлі струму у Росії, 95% українських шахт навесні 2020 р.змушене пішли в простій.