Якщо у мобілізованого в ЗСУ з близькими сталося нещастя, та вони втратили можливість обслуговувати себе, то можна звільнитися зі служби, щоб доглядати за ними.

Юрист Дмитро Дончак дослідив це питання та порадив, які є варіанти звільнитися зі служби, щоб доглядати за хворими батьками. До юриста звернувся захисник, який розповів свою історію. Він розповів, що у матері стався інсульт, та їй паралізовано ліву сторону. Військовий запитує, чи може він оформити опікунство.

електронний військовий квиток
електронний військовий квиток

Юрист пояснив, що за таких обставин є декілька можливих варіантів для звільнення з військової служби:

1. Оформлення опікунства

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Дончак уточнив, що опікунство над людиною оформлюється тільки через суд. Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

2. Встановлення постійної опіки

Встановленням постійної опіки займається орган опіки. Законодавство України передбачає, що українці можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (без проходження спеціального навчання) членам своєї сім’ї, які спільно проживають. Це можуть бути особи з інвалідністю I групи, діти з інвалідністю, громадяни похилого віку з когнітивними порушеннями, невиліковно хворі, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та діти з тяжкими хворобами.

Щоб оформити догляд, до органу опіки та піклування подається заява про встановлення догляду і про отримання компенсації.

3. Оформлення інвалідності

Юрист зазначає, що у разі, якщо матері призначать інвалідність, то мобілізованого можуть звільнити з лав ЗСУ, згідно з законом "Про військовий обов'язок та військову службу". Одним з пунктів якого є можливість звільнитися з лав ЗСУ за доглядом за батьками інвалідами І або ІІ групи.

Нагадаємо, ми писали, що у ЗСУ з'явилася можливість переламати перебіг боїв на Донбасі, доки росіяни випрошують паузу.

Як повідомляв "Знай.ua" чоловіки-біженці: чи мають право українці, зняті з військового обліку, залишати територію України

Також "Знай.ua" інформував, російським мобікам роздали замість телефонів "кишеньковий мотиватор" для дорослих, щоб скинути напругу.