З 27 лютого у віруючих православної церкви розпочався Великий піст, який триватиме до 16 квітня – Світлого Христового Воскресіння (Великодня).

Як відомо, всього християни дотримуються чотирьох постів: Пилипівський (40-денний пост перед Святом Різдва), Великий, Петров (присвячений святим рівноапостольним Петру та Павлу) та Успенський (двотижневий піст у серпні на честь Успіння Пресвятої Богородиці).

Але саме Великий піст здавна є найважливішим і найсуворішим у цій ієрархії, адже він передує найголовнішому християнському святу – Великодню. Варто зазначити, що під час Святої Чотиридесятниці забороняється не лише вживання м'яса та будь-яких м'ясних продуктів, а й молока, яєць, риби.

Однак ці продукти можна собі дозволити на великі свята — Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та на Лазарєву суботу (тоді дозволяється ікра). Послаблювати піст дозволено дітям, вагітним жінкам та хворим.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Примітно, що Великим піст називається не лише тому, що триває 40 днів, а й через своє значення у житті кожного віруючого. Початок Великого посту символізує духовну боротьбу з гріхами та злими намірами через покаяння, молитви та добрі справи.

У цей період жінки повинні відкласти яскравий одяг, прикраси, а чоловіки-курці залишити трубку та тютюн. Заборонені також статеві стосунки, веселощі та забави. Дуже популярним було в давнину під час посту давати якусь обітницю і суворо її дотримуватися.

Господиня повинна готувати їжу пісну, але поживну: борщі, капустяники, горохові супи, заправлені олією, а також різні пиріжки з маком та медом. Дехто відмовляється приймати в окремі дні будь-яку їжу, навіть воду, а від Чистого четверга і до Великодня голодували три дні поспіль.

Але ще важливішим був духовний піст, який мав би очистити людину від грішних думок і підготувати до зустрічі Великодня — світлого Христового Воскресіння. Усі православні мають відвідувати церкву щонеділі.

Нагадаємо про сенс Великого посту і кого можна його не дотримуватись перед Великоднем: прості відповіді, яких не знають багато православних.

Раніше ми повідомляли про важливі молитви у Великий піст крім "Отче наш" : яких заповідей варто дотримуватись, щоб слова до Бога мали ефект.