Війна розкидала українців по всьому світу, але більша частина все ж таки знайшла прихисток у Польщі. Багато хто там встиг облаштуватись, і тепер стало відомо, як відрізняються витрати у двох країнах на житло, харчування, транспорт та різні послуги.

Порівняння навели аналітики центру міжнародного агентства Gremi Personal. Наприклад, житло у Києві майже вдвічі дешевше, ніж у Варшаві. У першому випадку оренда квартири коштуватиме 10-15 тисяч гривень, у другому таке ж житло – 20-25 тисяч гривень.

Українські біженці у Польщі. Фото: скрін youtube
Українські біженці у Польщі. Фото: скрін youtube

Зняти однокімнатну квартиру у регіонах України – 3,5-5 тисяч гривень, а у Польщі – 12–13 тисяч гривень. Це без урахування витрат на комунальні послуги. Там вони обійдуться 4000–4500 грн, а у нас 1200–2500 грн.

Продуктовий кошик майже не відрізняється цінами в Польщі та Україні, також як і популярний бензин А-95. Однак за проїзний за кордоном доведеться заплатити набагато більше – 840 грн за 50 поїздок, у той час як у нас 325 грн.

Лікування в Польщі теж коштуватиме дорожче. Наприклад, прийом у терапевта у приватній клініці коштує близько 1000 грн, а в Україні – близько 550 грн. Салонні процедури, такі як стрижка волосся, коштуватиме у нас мінімум 100 грн, а в сусідній – 250 грн.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Порівняння цін у Польщі та Україні, Gremi Personal
Порівняння цін у Польщі та Україні, Gremi Personal

Також важливо враховувати, що прожиткові мінімуми у двох країнах суттєво відрізняються. В Україні 2023 року він становить 2589 грн, тоді як у Польщі – 12 700 грн. Це стосується й мінімальних зарплат. Українці одержують 6700 грн, а поляки – 22 800 грн.

Нагадаємо, хто з пенсіонерів залишиться без підвищення у 2023 році, названі категорії

Як повідомляв Знай.ua, Кабмін назвав кількість заброньованих від мобілізації українців