Риба - дуже корисний продукт, що містить багато необхідних речовин, які не можна одержати з м'яса. Однак у риби є одна велика вада - вона дуже швидко псується. Саме тому дуже важливо вміти вибирати якісну та безпечну рибу, щоб не злягти з отруєнням. Порадами поділилися у Держспоживслужбі.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПри покупці свіжої риби необхідно дотримуватись ряду правил, які допоможуть переконатися, що вона безпечна для споживання.
Так, насамперед потрібно понюхати обрану тушку – свіжа риба майже не має запаху. Якщо відчувається неприємний, кислий чи тухлий запах, то від покупки краще відмовитись. При цьому у морської риби, на відміну від річкової, буде трохи солонуватий аромат.
Слід звернути увагу на тушку - вона має бути щільною та пружною. Якщо після натискання залишаються вм'ятини, то, швидше за все, риба була заморожена і продається під виглядом свіжої. Однак, слід пам'ятати, що деяка риба має м'які м'язи від природи, тому перед покупкою слід вивчити це питання.
Луска у свіжої риби має бути вологою. Якщо луска суха і ламка – значить її краще не купувати, адже риба довго лежала без води. Хвіст не повинен бути сухим або погнутим – це говоритиме про те, що риба стара.
Також необхідно перевірити очі риби – якщо вони провалюються всередину чи каламутні, то риба вже зіпсувалася. Потім рекомендується оглянути зябра - вони повинні бути яскраво-рожевого або червоного кольору, але в жодному разі не темно-червоного або чорного.
Раніше портал Знай повідомляв, як уберегтися від надмірної кількості нітратів у ранніх овочах та фруктах: що потрібно зробити після покупки.
Також наш портал інформував, отруєння та втрачені гроші: українцям втюхують небезпечні продукти – де краще не закуповуватися.
Крім того, ми писали, як вибрати якісні та безпечні овочі без хімії: інструкція від Держпродспоживслужби.