14 серпня, українці будуть святкувати один із найважливіших релігійних свят – Медовий Спас або Маковея.

До першого Спаса достигав мак та був зібраний перший урожай меду.

Мед. Фото: скрін youtube

Свято Медового Спасу має декілька назв. Одна з них – Маковея. Вона пов’язана зі смертю 7 мучеників Маккавеїв, їх матір’ю та учителем. Цього дня за церковним календарем вшановують пам’ять Маккавеїв, звідси й назва.

Зранку люди йдуть до церкви, беручи з собою воду, мед, мак та маковійчик – традиційний святковий букет. Чорнобривці, полин, кудрявці, головки стиглого маку — обов'язкові складові букету, а за бажанням їх можна доповнити різними квітами та травами. Щоб вберегтися від злого ока, квіти перев‘язують червоною стрічкою. Освячені маковійчики слугують оберегом будинку і тому його радять покласти біля ікон.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися Скільки насправді чоловіків можуть мобілізувати: військовий розкрив неочікувану правду На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати
Показати ще

Маковійчик. Фото: скрін youtube

Аби не накликати біду, Спас потрібно провести в спокої та мирі з оточенням й уникати будь-яких сварок. Ознакою неповаги є голосні розмови та гучне святкування. Оскільки, Спас припадає на неділю, то під заборону потрапляє прибирання та займання хатніми справами.

За давньою традицією на свято випікають пісні вироби. Пироги, пряники та млинці з медом та маком, вареники — популярні страви на святковому столі.

Печиво з маком. Фото: скрін youtube

А отже, приготування святкових страв та справи на кухні в цей день дозволені. Одним із головних символів свята, який теж обов’язково подають до свята є мед.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай, інформував, Віра, Надія та Любов полегшать душевні муки: молитва, яку мають читати всі українці

Раніше на порталі Знай повідомлялося, в Україні пропонують запровадити нове свято: що вигадали в Раді

Також, наш портал інформував, Успенський піст-2023: головні правила на 2 тижні серпня, яких потрібно дотримуватися кожному християнину