При наших пенсіях українським пенсіонерам доводиться сподіватися на своїх родичів або ж здавати в оренду своє житло і переїжджати у квартиру скромніше.

Таку думку висловив український економіст Олександр Охріменко в програмі «Что было дальше» в ефірі «Знай24».

«Пенсіонер нічого накопичити не може. І навіть та людина, якій до пенсії залишилося 10 років, накопичити вже не може, вона повинна була накопичити раніше, вже пізно», - заявив він.

Експерт назвав кілька варіантів, які допоможуть українцям вижити при наших мізерних пенсіях. Перш за все, це допомога родичів і нерухомість.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

«Допомога родичів. За великим рахунком, це традиція, яка була, є і буде в Україні ще довго – коли родичі утримують своїх родичів у віці. Що тут такого незвичайного? У вас є діти, вони виросли. Вони повинні працювати на хорошій роботі, заробляти хороші гроші. Ви ж повинні були постаратися, щоб ваші діти зробили кар'єру і бізнес і, відповідно, фінансували вас», - констатує Охріменко.

А якщо у пенсіонера є нерухомість – він може здати її в оренду і пережити в житло скромніше.

«В Європі це дуже популярно, там навіть є такий напрямок бізнесу, коли люди своє житло здають в оренду або продають, а самі шукають щось маленьке і компактне», - розповідає економіст.

За його словами, в Європі пенсіонери багаті не завдяки великим державним виплатам, там пенсії високі тільки у чиновників і поліції. У решти людей пенсії маленькі. Там є традиція накопичувати гроші на депозитах і традиція нерухомості.

Раніше Знай.ua повідомляло, що українцям показали прожитковий мінімум 2021 у цифрах.

Нагадаємо, міністр соцполітики Марина Лазебна розповіла про нюанси накопичувальної пенсії.